Манастирът на кралските босоноги монахини в Мадрид е основан през 1559 година от Хуана Австрийска, сестра на Филип II, чиято дъщеря се скрива там, предпочитайки монашеството в сравнение с предопределения й брак. Много аристократки, сред които и Мария, която, за разлика от сестра си Хуана Австрийска не приема монашеството, скоро я последват, вземайки със себе си своята зестра. Зестрите били пищни, богати на съкровища като благородни метали, картини и дори религиозни реликви. С цялото това богатство манастирът на кралските босоноги монахини скоро става много богат. Но в средата на 20 век манастирът се превръща най-вече в дом за много бедни жени. Той все още държи своите безценни колекции от съкровища, като на монахините е било забранено да търгуват каквото и да било. През 1960 година държавата в крайна сметка се намесва и, със специално разрешение на папата, манастирът на кралските босоноги монахини е признат официално за музей, като през 1985 година Европейският консул го определя като музей на годината. Творби на велики художници са заимствани, за да се създадат фреските, украсяващи францисканския манастир на кралските босоноги монахини. Най-голямата от тях изобразява Филип IV и семейството, а срещу нея е разположена сцената на Разпятието. Красивата скулптура на Гаспар Бесела Христос в гроба, великолепната „Благовещение” на Фра Анжелико, невероятно реалистичната и експресивна статуя на Дева Мария и „Ессе Номо” на Педро де Мена, „Мадоната с младенеца” на Бернардино Луини и скулптурата на Мария Магдалена на Грегорио Фернандес, са едни от най-впечатляващите забележителности на тази великолепна сграда от края на XV-началото на XVI век. Неоспоримо огромна значимост и принос за уникалността на манастира на кралските босоноги носят картините на Тициан, Каваджо, Брьогел Стари и Рубенс. Всички фламандски гоблени на манастира са били по скици на Петер Паул Рубенс.

Бароково злато, картини върху огледала, сребро, кристални кръстове от Бохемия са избрани за вътрешната декорация на манастира на кралските босоноги.

Създаването на францисканския манастир предоставя поглед в това, което отдавна е едно загадъчно присъствие в Централен Мадрид. Няколко босоноги монахини все още живеят в него и се грижат за небезизвестната зеленчукова градина. Освен тях 28 монахини от ордена на Сестрите Кларисинки живеят в манастира, пеят песни и бият камбаните. Манастирът на кралските босоноги може да се разгледа само чрез организирани екскурзии. Основната атракция на музея са скъпоценните зестри. Сред тях има реликви, за които казват, че съдържат парченца от Светия кръст и част от мощите на Свети Себастиан. С цялото си богатство Францианският манастир на кралските босоноги монахини разказва много истории на испанските крале и до днес съхранява духа на отминалите години от историята на страната.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манастирът на босоногите монахини