Музеят Прадо /Museo del Prado/ в Мадрид е една от най-богатите галерии по света, мерещи богатството си не с броя на платната в тях, а със значенията на произведенията на световната живопис. Всяка картина е шедьовър. Музеят Прадо, визитната картичка на Мадрид. Прекрачвайки вратите му, пред очите се разкрива приказен свят, обагрен от испанските кралски колекции, от творби на италиански майстори на четката, експонирани редом до творенията на северноевпропейски и френски творци. Музеят Прадо се смята се за едно от най-големите места, приютили изкуството на Европа, което годишно посреща над 2 млн. гости от цял свят. Замислен през 1785г. от арх.Хуан де Вилануева, изоставен и рушащ се по време на шест годишната френска окупация, музеят Прадо, по волята на крал Фердинанд VII и под ръководството на арх.Антоние Лопес Агуадо, бива завършен и издигнат като един от символите на испанския архитектурен класицизъм.

Тържествено му откриване е на 19 ноември 1819 г. като Кралски музей на живописта с колекция от 311 картини от испански кралски колекции. За директор на музея е провъзгласен маркиз Санта Крус, който за по-малко от две години допълва богатството на Прадо до 512 картини.

Днес в музеят до духовен екстаз докарват над седем хиляди произведения на изкуството от които 3000 хиляди картини, 500 скулптури и 4000 рисунки, експонирани в различни отдели. Испанската школа в музея Прадо е представена от Беругете, Рибера, Зурбаран, Мурильо, Ел Греко. В цялата си красота и изящество се открояват творбите на Ел Греко и Веласкес. Кралска колекция е разположена на двата етажа: на първият са експонирани многобройни образци на църковната живопис, а на вторият етаж са изложени картините на Ел Греко, Веласкес и портретите на Гоя. Сред италианските майстори особено интересни са Тициан и Рафаел, които испанският двор отдавна смята за най-великите майстори на Италия. В музея Прадо се пази и впечатляваща колекция от творения на Йеронимус Бош. Заслужено експонирани са и невероятните произведения на Фра Анжелико, Питър Паул Рубенс с една от най-богатите сбирки от картини, Ботичели, Рембранд, Дюрер, Никола Пусен, Клод Лорен и много други. Визитна картичка на музея е грандиозното платно на Питер Брьогел Стари "Триумф на смъртта".

Създаден, за да дава знания и да възпитава художествен вкус, Музеят Прадо е от онези чудеса, за които казват, че дори и само той да беше забележителност в цял Мадрид, пак щеше да привлича ценители и любопитни туристи от цял свят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Музеят Прадо - Мадрид