Европа >> Испания >> Музеи >> Мадрид >> Музеят Тисен-Борнемиса - Мадрид

Музеят Тисен-Борнемиса - Мадрид

Информация | Kарта
seen
6813
facebook

Минавайки в диагонал през площад "Нептун" и достигайки ъгъла на булевард "Прадо" и улицата на испанския парламент „Сан Херонимо”, търсенето на втория музей от „златния триъгълник на изкуството”-музеят Тисен-Борнемиса в /Museo Thyssen-Bornemisza/, е приключило успешно. Той се помещава в двореца "Виляероса", образец на неокласическата архитектура от ХVIII в. Историята разказва, че основоположници на музея са немските барони Тисен Борнемиса. Първоначалната и скромна колекция от творби е събрана от барон Хайнрих, техен баща, още през 1920 година. Да доразвие галерията се заема неговият син Ханс Хайнрин, женен за красивата испанка Кармен Сервера, чиято колекция от пейзажи е добавена в музея през 2004г.

За да се разгледа музеят Тисен-Борнемиса в хронологичен ред, е препоръчително да се започне с втория етаж, който е отреден за творбите на средновековното изкуство. Италиански примитивисти, между които Дучо ди Буонинсеня с „Христос и самарянката”, черно-белият диптих „благовещение” от Ян Ван Айк и „Дева Мария с Младенеца” от Рогир Ван Дер Вайден с изумителни детайли от ранното фламандско изкуство, „Портрет на Джована Торнабуони” от Доменико Гирландайо, майсторското и често репродуцирано изображение на самодоволния английски крал Хенри VIII от Ханс Холбайн, възхитителният „Потрет на инфантата” на Катерина Арагонска, „Портрет на млад мъж” от Рафаел, голямоформатни ренесансови картини, „Мадоната с младенеца и малкия Свети Йоан” от Бернардино Луини, „Млад рицар на фона на пейзаж” от Виторе Карпачо в смесен стил, съчетаващ натуралистични и стилизирани готически елементи – все признати шедьоври, емблеми на стила, в който са създадени.

„Исус сред книжниците” от Албрехт Дюрер, „Почиваща нимфа” от Лукас Кранъх Стари са част от продукциите, застъпени в колекцията на германската школа в музея Тисен Борнемиса. Добре представена е и венецианската школа – Ел Греко, Тициан, Тинторето и Басано. Да покажат на света ранния барок са избрани творбите на Барнини и Караваджо.

Следвайки хронологията в творческите периоди на първия етаж са разположени живописците от ХIХ и ХХ век. Почетно място е отредено на големите импресионисти Мане, Моне, Реноар с „Жена с чадър”, „Огледало за обличане” от Берт Моризо, „Въртяща се танцьорка” от Дега. Картини на Гоген, Дега, Ван Гог и Тулуз Лотрек доказват значението на постимпресионизма. Прибавяйки Сезан в богатата колекция от творби, ясно се подчертава влиянието върху пътя на кубизма на Брак и Пикасо в началото на XX век.

Експресионистите Шмидт Ротлуф, Мунк, Кокошка, Нолде, Шиле и Бекман – всички са тук, а Ернст Лудвиг Кирхнер е особено добре представен с „Залив” и „Алписйка кухня” в музея Тисен-Борнемиса. Там е и Пикасо с "Човекът с кларнет", "Арлекин с огледалото" и още редица табла от различните периоди на "художника на ХХ век", като не са пропуснати и неговите приятели сюрреалисти Хоан Миро и Салвадор, както и абстракционистът Кандински. В разделът с ранни барокови произведения видно място заемат изразяващите огромно страдание скулптури „Свети Себастиян” и „Пиета” от Бернини. Сред художниците се открояват Лука Джордано с „Мъдростта на Соломон”, Франсиско Сурбаран със „Света Касилда” и изпълнените със светлина градски пейзажи от Венеция и Каналето.

Фламандски и холандски платна са на Ван Дайк, Брюгел. Рубенс с неговата великолепна „Венера и Купидон” и проникновеният „Автопортрет” на Рембранд също могат да бъдат видени в музея Тисен-Борнемиса. От холандско изкуство до английски и американски художници като Джошуа Рейнълдс, Томас Гейнсброу, европейският романтизъм с Гоя, Жерико и Дюлакроа, следвани от Курбе и Констабъл, от Франц Марк и Василий Кандински до следвоенното фигуративно изкуство и поп-арт, от кубизъм /Брак, Хуан Грис, Пикасо/ до футуризъм, конструктивизъм, дадаизъм и сюрреализъм – безспорни доказателства, че няма изглед нещо да бъде пропуснато, някое течение в изкуството да не бъде застъпено. По настоя щем културното богатство на музея се измерва с 1600 творби, от които над 50 признати световни шедьоври, които са под надзора на испанската Баронеса Тисен-Борнемиса. С тях музеят Тисен-Борнемиса е превърнат в колоритна люлка на изкуството от XIII век до наши дни.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS