Европа >> Испания >> Музеи >> Мадрид >> Археологически музей - Мадрид

Археологически музей - Мадрид

Информация | Kарта
seen
5795
facebook

Националният археологически музей на Испания се намира в , до Плаза де Колон (площад Колумбус) и дели сградата си с Националната библиотека. Безценните колекции, събирани от църкви и манастири и преотстъпени от испанските монарси, са превърнали Националния археологически музей в пътеводител на 22 културно-исторически периода от Иберийския полуостров, древен Египет и класическа Гърция до Модерните векове.

Построен изцяло в неокласически стил в периода от 1866 до 1892 година от архитекта Франческо Арено, музеят е узаконен с кралски декрет на Изабела II. През 1968 година започва подновяване и разширяване, което значително увеличава територията на Националния археологически музей, а 2008 и 2009 са години на ремоделиране на музея само с най-важните части от колекциите, като акцента е върху предмети от декоративни колекции. С над 30 зали и с над 70 предмета с огромно историческо значение, Националният археологически музей разкрива пред очите на посетителите си приказен свят в който героите - нумизматични, археологически, етнографски и декоративни колекции на изкуството, увлекателно разказват за историята на нашия свят.

Люлката на археологическите артефакти от праисторически времена до епохата на Възраждането разполага с изключителна колекция на ислямското наследство от Средновековието, археологически съкровища от Испания, Египет и Древна Гърция. Неизменна част от величествена колекция на Националния археологически музей в Мадрид е вестготското съкровище, събрало в себе си редки предмети от стъкло и керамика от епохата на Възраждането. Репродукции на световно известни праисторически картини на пещерата Алтамира също заслужават вниманието на всеки един посетител, потънал в дебрите на историята.

Встъпление в пътешествието из света на Археологически музей в Мадрид са праисторическата епоха и живота на първобитните хора. Най-интересните експонати са съкровището от Аштроки, което е израз на култа към слънцето през късната бронзова епоха. Достъпни за разглеждане са красиви златни огърлици от Северозападна Испания, сребърните съкровища на Келтебиреийците, както и саркофагът на Аменемхат с красиво изрисувани религиозни сцени. Разходката продължава на приземният етаж на Националния археологически музей, който е отреден за иберийското и финикийско изкуство - изваяната от варовик „Дамата от Елче”, „Дамата от Баса” /5-4 век преди Христа/ - седнала сред зестрата си жена, намерена в гробницата й, женска скулптура „ Дама от Галера” от дялан алабастър, зашеметяващото Тесоро де Хавеа /съкровището от Хавеа/ - филигранно изработени иберийски накити, гробът от Посо Моро, каменна кула със следи от барелефи и лъвски скулптури и др. Изящният бронзов „Аполон” и мраморната „Ливия”, загърната в превъзходно изваяни драпирани дрехи, мозайки, стъкло, бронз и керамика, достойно представят римското изкуство в Археологически музей в Мадрид, който основателно може да бъде избран за разказвач на историята и културата на Испания и Европа.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS