Музеят Кралица София в Мадрид, известен още и като музей Рейна София, е националния център и музей за съвременно изкуство от XX век (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía). Разположен в края на булевард "Прадо", до големия площад "Аточа", музеят Кралица София заема шестетажна монументална сграда, издигната още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, считан за най-добрия кмет на Мадрид.

През XVIII век, по първоначален замисъл, сградата е била болница, но след преустрояването й през 1980 година е отлично пригодена и превърната в музей. Официално пинакотеката е открита през 1988 г. от крал Хуан Карлос и съпругата му София, на чието име е наречен културният център. Музеят Кралица София в Мадрид е един от най-големите по площ музеи в света. Постоянната колекция от XX век е посветена основно на испанското изкуство, но музеят разполага и с много творби на изявени чуждестранни художници. Богатите колекции от 10 000 картини представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.

17 от изложбените зали на музеят Кралица София плавно пренасят посетителите през света на модернизма от началото на XX век до избухването на Втората световна война. На границата между двете столетия в Баския и Каталония творят група художници постимпресионисти като Игнасио Сулоага, Франсиско Интурино, Ерменехилдо Англада-Камараса и други. Хуан Грис, Пабло Гаргайо, Пабло Пикасо, Жоан Миро са сред предпочетените да представят течения като конструктивизъм, кубизъм и дадаизъм. Оправдан интерес предизвиква изложената в самостоятелна зала на музея Кралица София монументална творба „Герника” на Пикасо, рисувана в момент на необуздан изблик на гняв след бомбардировката на баския град Герника от германската авиация и посветена на жертвите на Гражданската война и специално на избитите жители.

Невероятното изживяване, което обзема посетителите при разглеждането на произведенията на Салвадор Дали, между които „Великият мастурбатор”, е сигурен знак, че плавно се навлиза в сюрреализма, като испанският пионер в този стил на изкуството - кинематографиста Луис Бунюел, е почетен с достъпните в музея Кралица София негови сюрреалистични филми. Фигуративните творби и ранни платна на Антони Тапиес и геометричните абстракции на Серж Поляков и по-лиричния Андре Масон попълват колекцията на музея Кралица София с творби на следвоенното артистично оживление.

Чуждестранното присъствие в националния център за съвременно изкуство Кралица София е подчертано от силните произведения на Франсис Байкън, Хенри Мур, Греъм Съдърланд, Пиер Алешински и Азгер Йорн, а кулминацията е превъзходното представяне на творбите от блестящия френски художник Ив Клайн, заедно с италианеца Лучо Фонтана - майстор на разрязани и прободени платна.

Енергичният рисунък на Антонио Саура се откроява наред с чуждестранни художници като Жан Дюбюфе, Ив Клайн и Марк Тобей, както и още колоритни имена, дали своя принос за следвоенното изкуство. Американските минималисти като Дан Флавин и Елсуърт Кели, Барнет Нюман и Брус Науман, както и органичните скулптури на баския творец Едуардо Чилида, достойно завършват колекцията от 10 000 картини, представящи огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.

Музеят Кралица София притежава и свободно достъпна библиотека със специализирана литература за изкуство. Тя съдържа над 100 000 книги и около 3500 звукови и 1000 видео записа. В музеят Кралица София се организират изложби с произведения на съвременни художници от цял свят. Постоянно растат даренията и откупите на ценни творби. Всичко това, което синтезира динамиката на една колекция в постоянна еволюция, несъмнено превръща Центъра на изкуството "Кралица София" в един музей от ХХ век за ХХI век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Музеят Кралица София - Мадрид