Европа >> Испания >> Музеи >> Мадрид >> Музей на Америка - Мадрид

Музей на Америка - Мадрид

Информация | Kарта
seen
5642
facebook

Дом на внушителна колекция от над 25000 артефакти, подредени с богато въображение, най-вече от Южна и Централна Америка, но и от северната част на континента, Музеят на Америка в е обществен музей, посветен на някогашните Испански колонии в Латинска Америка.

Колекцията поставя акцент върху преколумбийското изкуство, архитектура и начин на живот на коренното население. Изложбите разказват за различните общества, които са обитавали континента, техните митове и убеждения, а археологическите разкопки разкриват начина им на живот.

Правителството предава на Музея на Америка основната част на колекцията, а много други експонати са купени или дарени. Феноменалното съкровище Кимбая например е дарение от колумбийското правителство. Шапки с пера от Амазония, фантастично наметало от Паракас, дикискоското злато от Колумбия и Коста Рика и колониални антики са сред изумителни артефакти в Музея на Америка в Мадрид. Историята на местното население в испанските колонии се разказва и от множеството гравюри, керамични фигурки от Колима в Мексико, скулптури от маите, ахати от олмеките, прекрасни експонати от културата в Мексиканския залив, артефакти от инките, чилийски тъкани, керамики от Еквадор. В Музея на Америка са поместени и странни мексикански рисунки от XVIII век, които умело пресъздават конкистата, а китайска мебелировка с инкрустации свидетелства за морските връзки с Филипините – друга испанска колония.

Мадридската Стела на маите, колумбийското златно съкровище Кимбая, кодексът от Тудела и кодексът „Трокортесиано” – един от четирите запазени ръкописа в целия свят, са сред най-ценните експонати и акцентират върху религиозните вярвания.

Макар и закъснял със своето основаване, Музеят на Америка събира огромно количество разпръснати документи и експонати под един покрив, за да отдаде необходимото уважение към колонизираната от испанците част от Америка.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS