Красота и разкош, дворец, пълен с ценни картини, скулптури, стари часовници, мебели, китайски порцелан, ориенталска мозайка от злато и скъпоценни камъни. Поемете по пътя за Гранада и си подарете едно завладяваща и зареждаща емоция, разхождайки се в Аранхуес. Обявен за част от световното културно наследство, Кралският дворец в Аранхуес е официална резиденция на Испанския крал, разположен до брега на река Тахо. Желанието на Филип II Испански за красива лятна резиденция ражда идеята за създаването на двореца Аранхуес. Поверил задачата на архитектите Хуан Батиста де Толедо и Хуан де Херера, строежът на двореца в Аранхуес започва през 1561 година.

Гениалността им успява умело да съчетае сложните взаимоотношения между силата на природата и човешката дейност, да вплете по перфектен начин благороден дървен материал и цветен мрамор, геометрично озеленяване и водно оформление, горски пейзажи и архитектура. През 18 век красивият дворец е реставриран мащабно и завършен при управлението на бурбонския владетел Фернандо VI.

Огромните градини на двореца, сред които градината Партере, Градината на Принца и Островната градина, създадени, за да го предпазват от праха и горещините на испанските равнини чрез използване на водите на близките реки Тагус и Рахама, са сред най-ярките образци на градинарското изкуство от времето на Испанските Хабсбурги. Именно градините на Аранхуес са били муза и вдъхновение за испанския композитор Хуакин Родригез при създаването на популярното му произведение Концерто де Аранхуес.

Аранхуесе монументален архитектурен комплекс, обединяващ в себе си кралски дворец, манастир и библиотека. Дворецът Аранхуес е архитектурен ансамбъл, обединяващ функциите на два съществували дотогава самостоятелни архитектурни комплекса с огромно значение за испанската история: августински манастир Сан Лоренсо де Ел Ескориал и Ла Фреснеда.

Гласувай:
Рейтинг 4.5 от 2 гласували Дворецът Аранхуес - Мадрид