10 август 1557 година, денят на Св.Лаврентий. Войските на Филип II разбиват французите при Сен Кантен, Фландрия и разрушават посветената на светията постница. На това място кралят решава да построи манастир в чест на светеца. Замислен като манастир, а построен като съчетание от кралски пантеон, манастир и дворец, сбъдвайки мечтата на своя баща, Филип II успява да превърне идейния си замисъл в архитектурен израз на испанския абсолютизъм. Заложил на майсторството на архитектите Хуан Батиста и Хуан де Ерера и привлякъл великите италианци декоратори Пабло Трибалдини, Лука Камбязо и Ф. Кастело, в градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, на 45 км. северозападно от Мадрид, краля издигна Кралският дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал. Един грандиозен монументален комплекс с архитектура в унисон със строгия характер, голямата набожност и мрачност на Филип II. Ескориал е построен във формата на скара, като зад тази идея стоят две поверия. Първото е, че формата е заимствана от нагорещената желязна скара, на която е бил измъчван Св.Лаврентий. Второто гласи, че планът е изработен по описание на плана на Соломоновия храм в Йерусалим. Статуите на Давид и Соломон пред входа на базиликата и фреските в библиотеката на Ескориал придават допълнителна тежест на тази теория.

Основите на Ескориал са поставени на 23 април 1563 г., а последният камък е положен на 13 декември 1584 г. Изграден изцяло в стила на ренесансовата архитектура, далеч от грижите и могъществото на империята и осигуряващ усамотението на краля в обкръжението на монаси, с дърворезба, изработена в Куенка и Авиля, мрамор, изсечен в Арсена, скулптури, изработени в Милано и бронз и сребро от Толедо, Сарагоса и Фландрия, Ескориал отговаря изцяло на поръчението да съчетава "простота в конструкцията, строгост като цяло, благородство без надменност, величие без показност”. Строгата фасада на двореца слага началото на нов архитектурен стил дезорнаментадо, което значи „без орнаменти”.

Величественият комплекс включва в себе си базиликата Сан Лоренцо ел Реал – обединителен център, своеобразен израз на убеждението на Филип II, че всяко политическо начинание трябва да се ръководи от религиозни съображения. Под олтара й е разположен Пантеона на кралете, а в параклиса й може да се види уникално разпятие, дело на Бенвенуто Челини. Библиотеката на Ескориал Regia Laurentina, е разположена точно срещу Голямата Базилика, от която я отделя големият Двор на кралете. Украсена с пищни фрески, Залата на битките разказва за най-важните победи на испанските войски. В Дворецът на Бурбоните в Ескориал днес е изложена колекция от гоблени, изобразени и върху платната на Гоя. Интерес представлява и Пантеонът на принцовете, в който са положени телата на принцовете, принцесите и кралиците, които не са родили испански крал, както и Училището и манастирът на Св. Лаврентий - главно средище за подготовка на верни на Католическата църква отци. В манастира на Ескориал се намира един от най-големите реликварии в Католическия свят с над 7500 реликви. През 1984 г. Ескориал е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат с бедна орнаментика, с чисти и строги форми, открояващ се от околния зелен фон със строг, леко отблъскващ, но внушителен и величествен вид, Ескориал е една от най-популярните забележителности.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Ел Ескориал