В долината Куелгамурос, в утробата на планината Сиера де Гуадарама, на 9 км на север от манастира Ескориал, Долината на Падналите или Абатство на Светия Кръст при Долината на падналите, гордо пази духа на своя създател Генералисумо-Франсиско Франко и на още 33872 души, загинали по време на Испанската гражданска война.

Заложил на славата на идеолог на имерско-поетичното начало в монументалната архитектура и воден от желанието си мемориалният комплекс в Долината на падналите да изпълнява ролята на паметник, олицетворяващ мястото, където в света на мъртвите да постигне побратимяване, което в света на живите не е било възможно, Франсиско Франко избира Педро Мугуруса да превърне в реалност идейния му проект.

Строежът започва 1940 година и през 1958 година бива завършен, за да види Франко изпълнена най-интимната и съкровена част от своя замисъл- препогребението на костите на основателя на Фалангата Хосе Антонио Примо де Ривера, заровени пред олтара. Навлизайки незабележимо в силовото поле на този гроб, неусетно човек се озовава на мястото, което Франсиско Франко Баамонде приживе определя за себе си и където е положен след смъртта си.

Усетете с цялото си същество духа на героизма и славата на всеки един, дал живота си за великата кауза, разглеждайки Долината на Падналите, приютила в обятията си бенедиктинска абадия, изкопана в скалите базилика, където се намират гробовете на Франко и Примо де Ривера и осем параклиса, в които са погребани военни от двете страни. Насочете поглед към базиликата и ще видите върху нея да се издига най-големият християнски кръст на света, висок 150 метра и видим от 40 км разстояние, държащ се на два фундамента. На първия фундамент, на височина 25 м, са поставени скулптурите на четиримата евангелисти и техните символи – орел и Йоан Богослов, бик и Лука, лъв и Марко и крилат човек и Матей – осъществени от Хуан де Авалос.

На втория фундамент, на височина 42 метра, са представени четирите главни добродетели: благоразумие, храброст, умереност във всичко и справедливост. Избран да даде своя принос за изграждането на комплекса Долината на падналите, Хосе Еспинос Алонсо, позовал се на рисунки от Диего Мендес, безпогрешно съчетава шлифован гранит и релеф от позлатено желязо, представляващ Свещеното погребение и Тайната вечеря, за да завърши изцяло свещеният Големият олтар с голям свод от многоцветна мозайка, идея и изпълнение на Сантяго Радрос. Върху олтара има дървен кръст от хвойна с разпъната на него фигура на Христос, изработен от Хулио Беовиде.

Зад него се намира гробът на Франко, а пред него – на Хосе Антонио Примо де Ривера, обграден от четири бронзови архангела, изработени от Хуан де Авалос. И така момунеталният комплекс Долината на падналите се превръща в съкровено място, където бъдещи поколения отдават дължимото на тези, които са дали живота си, за да постигнат една по-добра Испания.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Долината на Падналите