Ла Коруня е град в Северозападна Испания, част от автономната област Галисия. Красиво кацнал на атлантическия бряг, градът е бил пристан за различни народи и култури, които за над 2000 години обогатяват историята на Ла Коруня със завещание от легенди, митове и културна история. Ла Коруня е административен център, регион на обширни зелени пейзажи, с богато келтско и римско наследство, което придава на града и до днес един мистичен и магически чар. Вдъхновението за името на града идва от вдадената му в морето част. Важен факт от историята на града е отплаването на злощастната Непобедима Армада през 1588 година, с разгрома над която се слага край на испанското морско могъщество.

Трудно е да се каже откъде да започне една обиколка на Ла Коруня, но едно добро начало би бил сводестият централен площад Пласа де Мария Пита, носещ името на местна героиня, която дава сигнал за тревога през нощта и така спасява града от нападение на англичаните 1589 година.

Интересни са Паласио Мунисипал – градския съвет и Кастильо де Сан Антон - археологическият музей с експонати от римската култура в Галисия и красиви иберийски и келтски метални произведения. Наблизо е църквата Сантяго в смесен романо-готически стил, две пресечки по-нататък е църквата Санта Мария дел Кампо, построена от гилдията на мореплавателите, с прекрасен изваян романски портал, със скулптурата Разпятие от XV век отпред.

В Ла Коруня е и Торе де Еркулес - кулата на Херкулес, построена от римляните през през II век сл.Хр., значително променена през 1790 година. Според мнозина тази висока 104 метра кула е най-старият все още функциониращ морски фар, който е и емблемата на града.

Ултрамодерната сграда отвъд заливчето е Домос – интерактивен музей на човечеството, проектиран през 1990 година от японският архитект Арата Исозаки. Архитектурата на Ла Коруня е наситена с различни стилове от 19 век, които придават на града разнообразие и впечатлителен облик. Градът е известен по света и с друго свое богатство. Ла Коруня има футболен клуб в елитната дивизия на Испания и това е "Депортиво Ла Коруня".

В икономическо отношение градът е оживено търговско пристанище на Атлантическия океан, от което се разпределят земеделски стоки, произведени в региона. Ла Коруня е модерен град, който съчетава традиционните селскостопански и риболовни сектори с нови успешни отрасли като текстил и мода, като един добър пример за това е групата Индитекс, чиито магазини - Zara, Springfield и други, са по цял свят. Градът Ла Коруня е изключително подходяща дестинация да се ползват слънце и плажове, със средна температура от 14° С и над 2000 часа слънцегреене годишно, както и да се практикуват водни спортове като сърф, ветроходство, гмуркане и риболов.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ла Коруня - Галисия