Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) е главният град на испанската автономна област Галисия. Историята около възникването му е интересна и до сега държи на пиедестал религиозната значимост на града. Според преданието, след смъртта на свети апостол Яков Зеведеев, ученици му Теодор и Атанасий пренасят мощите му от Йерусалим в Галисия. През 814 г. отшелник Пелагий забелязва чудна светлина да просиява над гората, където е заровен Яков. Дочул за видението, крал Алфонсо II от Астурия се отправя към мястото и нарежда върху Campus Stellae (Compostela) или т.нар. „Поле на звездата“, да се построят храм и манастир. Именно около тях възниква Сантяго де Компостела. През средновековието градът става третото по святост място за християните след Йерусалим и Рим, а към неговата катедрала започват да се стичат потоци от поклонници от всички кътчета на Европа. Ако през 1985 г. в светилището в Сантяго де Компостела са регистрирани общо 690 поклонници, дошли да се помолят, то през 2007 г. техният брой е 144 000. Още с пристигането си те се окичват с мидени черупки като доказателство, че са завършили трудното пътешествие.

Днес имитациите на мидени черупки, които се продават по уличните сергии, са свидетелство за процъфтяващата туристическа индустрия – хората се стичат пеша, на велосипеди и дори на кон. През 1987 г. Съветът на Европа определя пътят към Сантяго де Компостела като „път на европейската култура”, а през 1993 г. включва църквата „Св. Яков” и целия град в списъка на обектите от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прочутият поклоннически маршрут(Пътят към Сантяго), започващ в Южна Франция, завършва в местната катедрала на Сантяго де Компостела. Векове наред поклонниците докосват централният пиластър с благодарност за благополучното си пристигане, за което свидетелстват безбройните отпечатъци от пръсти.

През ХІІ век Папа Каликст установил пълно опрощение за греховете за всички поклонници, пристигнали в Сантяго де Компостела в светата година или юбилейната година на Яков (годината, когато денят на възпоменание на апостола 25 юли се пада в неделя).Тимпанът над портала изобразява Боготворенето на Христос, а от двете му страни са четиримата евангелисти с 24-мата старци според Апокалипсиса. Седящата фигура на Свети Яков е над централният пиластър. Зад него е приведената статуя на Санто дос Крокес, смятана за автопортрет на самият майстор Матео. Има поверие, което повелява, че се дарява мъдрост на този, който удари три пъти главата си в нея. Спиращи дъха барелефни скулптури пресъздават библейски персонажи от Адам и Ева до бичуването на Христос.

Несекващият поток от посетители за миг не нарушава ежедневният ритъм в катедралата. Тя си остава действаща с многобройни изповедални и странични параклиси. При големи празници на тавана на купола се окачва ботафумейро – огромна кандилница, което се люлее като махало пред смайващия бароков висок олтар. До катедралата на Сантяго де Компостела се намира Паласио Хелмирес – някогашен епископски дворец, а сега изложбена зала. Възхищение предизвикват и импозантните фасади на Колехио де сан Хермонимо, Пасо Рашой - седалище на правителството на Галисия, и болницата Антигуо Оспитал Реал, основана през XVI век, за да се грижи за болните пилигрими, а по настоящем луксозен държавен хотел. Праса дас Пратериас – площад на гилдията на златарите, и площад Праса да Кинтана – някогашно гробище, основан през XIХ век, за да приюти гроба на Свети Яков, са два прерасни свързани площада, създаващи величествена обстановка в Сантяго де Компостела.

В града е издигнат музей на галийския народ и това е някогашният манастир Конвенто де Санто Доминго де Бонавал, чийто зали са разположени около потънала в зеленина галерия. За да разкаже как е възникнало поклонничеството до Сантяго де Компостела пък е построен музеят Перегринасионес, а няколко метра по-надолу след него е църквата Сан Мартин Пинарио.

Сантяго де Компостела е не само град, привличащ милиони поклонници от цял свят, но и излъчващ неповторима атмосфера с чудесни стари сгради, величествени рибни ресторанти и криволичещи средновековни улици, превръщащи го в примамлива дестинация за много посетители от цял свят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сантяго де Компостела