Риас Башас са географска особеност, странност и забележителност на Испания. Ниските заливи, както още наричат Риас Башас, прегръщат брега на Атлантическия океан, който обхваща южната част на Галисия. Започват от южната част на провинция Ла Коруня и цяла Понтеведера, разливат се по границата на португалското крайбрежие и завършват на нос Финестере на север.

Името включва в себе си 5 големи речни долини, които са устия по крайбрежието с най-голям пристанищен град Виго. Това са Риа де Коркубион/Ria de Corcubiоn/, Риа де Мурос е Ноя /Ria de Muros e Noia/, Риа де Ароуса/Ria de Arousa/, Риа де Понтеведера /Ria de Pontevedra/ и Риа де Виго/Ria de Vigo/.

Уникалността на това място се засилва от красивите пресечени пейзажи и плажове. Казват, че Риас Башас са белег, оставен от Божията ръка, когато Господ се е прочиствал след създаването на света. Освен да се насладят на майсторството на природата при извайването на Риас Башас, посетителите ще се останат силно впечатлени и от културните забележителности. Римско-келтски укрепени селища, праисторически каменни гробове, романски църкви и родови замъци пренасят хората в чудния свят на историята през вековете.

По-известните градове на Риас Башас са Камбадос, Виго и Байона. Камбадос си заслужва да бъде посетен заради Пасо де Фефинянс – дворец от XVI век, с L-образна форма, красиви ренесансови фасади и сводест мост, водещ до кулата Сан Садурниньо, и заради църквата Сан Бенедикт. Градът е известен и със своето леко пенливо с едва доловим плодов вкус вино, произведено от лозята около него. Замъкът на върха на хълма в рибарското градче Виго привлича с невероятната гледка към залива, която разкрива. Онези, които искат да разгледат Кастело де Монте Реал, убежище при пиратски нападения, задължително трябва да посетят градчето Байона.

Дългите, подобни на фиорди, тесни морски заливи между Ноя и Виго, Риас Башас си заслужава да бъдат посетени, за да се видят белите плажове, боровите гори, редки видове морски птици, както и заради тръпката от разходка с лодка до естественият резервата в Иляс Сиес.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Риас Башас - Галисия