Произходът на Оуренсе може да бъде проследено до римляните. Градът има размирно минало. Разрушаван неведнъж – от свевите през 463 г., възстановен от Алфонсо III през 877 година, но изпепелен отново от маври и нормани през 970 година. Отнесъл скандинавски нашествия, както и атаки на арабския вожд Ал Мансур, Оуренсе отново бива изпепелен, за да възкръсне и засели през XI век при Санчо II и сестра му Дона Елвира. Издигането на града от пепелта продължава до XII век, когато Оуренсе се превръща във важен център на услуги.

Географски градът е заобиколен от всички страни от планини. Те успяват да изолират исторически Оуренсе от по-населения галисийски бряг, насърчавайки емиграция на населението към останалата част на Испания и Новия свят. Основната речна система е Мино-Сил, плодородната долина на които произвеждат царевица и грозде за вино, като водите им са били усвоени за производство на водноелектрическа енергия. Независимо, че средище на услугите, Оуренсе не е лишен от туристическите обекти. В града има три части: средновековна, площта на 19-ти век и съвременния периметър.

Макар и малък, Оуренсе има своята катедрала, построена през 572 година, която е втората най-стара в Галисия. Наредена е редом до базиликата Suevian, която се издига от по-ранни времена. С римски акцент в архитектурата, но със смес от романски и готически стил, катедралата е с фасада, изобразяваща Райските врати, доближаваща се Вратата на славата на катедралата в Сантяго де Компостела. Катедралата има излаз на един от най-очарователните площади – Праса де Феро, изпъстрен със забележителни средновековни дървени къщи.

Оуренсе пази с гордост един от най-забележителните мостове в Испания - Римският мост. Той е възстановен в средните векове от поклонниците, стичащи се към Сантяго. В бившия епископски дворец се помещава Археологическият музей, станал дом на колекции на келтско и римско и на интересна серия от бронзовата епоха.

Освен, че Оуренсе е един прекрасен стар град с много монументални сгради, както религиозни, така и граждански. Едно пълноценно разглеждане на стария град може да се планира в един ден, като се разгледат видни религиозни сгради, римски спа и търговски зони, както и да бъдат открити много архитектурни съкровища.

Атмосферата на града също е много по-различна от големите градове на Ла Коруня, като се доближава по-скоро на тази в Луго или дори Понтеведра. Оуренсе като цяло дава възможност да видите това, което олицетворява до голяма степен Галисия. Обликът на града е впечатляващ и въпреки че не е основен туристически център, туризъм допринася донякъде за икономика: вълнуващите пейзажи на речните долини, както и запазените средновековни градове Allariz и Ribadavia, развиват Оуренсе като предпочитана туристическа дестинация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Оуренсе(Оренсе)