Ла Гуардия може да не изглежда като една от най-предпочитаните и интересни дестинация от Испания, но все пак има добри причини да се посети и да се прекарат няколко незабравими дни зад стените на това китно селище.

В сянката на планините Ла Гуардия е интересен пример за средновековно укрепено селище, което запазва непокътнати своите исторически стени от 13 век, включително и четирите си входни порти. Зад стените му може да се видят исторически сгради от различни периоди.

Днес, дори и с променен външния облик, е лесно човек да си представи Ла Гуардия такава, каквато е била през Средновековието. Има само няколко улици, което я прави лесна за разглеждане и опознаване. Все пак е достатъчно голяма, за да осигури приятно пазаруване, вълшебно пътуване в света на кулинарията, а да не говорим и за дегустация на някои от най-добрите вина от Испания от лозаро-винарския регион Риоха.

През вековете жителите на Ла Гуардия са създавали домовете си дълбоко в скалите, за да им бъдат убежища по време на обсадата над селището. И днес могат да бъдат намерени останки от кладенци и лабиринти от тунели под земята, които се оказват много подходящи и за процеса на ферментация на виното.

Ла Гуардия е известна по света и с нещо не толкова приятно. В това селце през 1480 година е извършен може би най-известния предполагаем случай на ритуално убийство на дете, извършено от мнимо покръстен евреин-маран, който тайно продължавал да изповядва юдаизма. През 1569 година на местопроизшествието в Ла Гуардия, на детето е издигнат паметник, наречен Паметника на Светото дете от Ла Гуардия.

Друга историческа забележителност е малък музей с експозиция на каменни надписи, римски амфори и други предмети, намерени при археологически разкопки.

Мнозина посещават Ла Гуардия заради планинският й релеф, търсейки преживявания като езда на коне в планините и разходка по мрежата от пътеки из Риоха. Великолепните омари и легендарното възвишение Монте де Санта Тегра, както и фантастичните гледки към Португалия през реката Миньо и към Атлантическия океан, са сред причините, които биха накарали всеки да посети този отдалечен град.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ла Гуардия(А Гуардия)