Овиедо (Oviedo) е град в Испания, столица на автономната област Астурия, неин културен и административен център, промишлената й столица, на второ място по население след Хихон.

Основите на Овиедо са положени през 781 година от краля на Астурия Фруела I на мястото, където той 20 години по-рано издига манастир като резиденция на своята съпруга Муния. Градът става столица областта по волята на сина му Алфонсо II Астурийски.

Селището е укрепено с високи крепостни стени, а за 11000-то население наследникът построява много дворци и църкви. Но обрат във възхода на Овиедо се забелязва през X век, когато за столица на Астурия е избран Леон. Приелият кралската корона Хуан I Кастилски основава през 1388 година, Принципата на Астурия и Овиедо отново разцъфтява след като е избран за столица. Оттогава до днес, титлата Принцът на Астурия се отнася за наследника на Испанската Корона.

Овиедо е най-старият християнски град на Испания. Трите красиви предромански църкви са считани за най-ценните архитектурни паметници тук. Сан Хулиян де лос Прадос от IX век е тухлена сводеста постройка, с добре реставрирани фрески, притисната от магистралата за Хинон и тесните улички на покрайнините на града. Църквата Санта Мария също е извън рамките на Овиедо. Построена е през 848 г. сл.Хр. и първоначално е използвана за лятна кралска резиденция. Непосредствено до нея е и Сан Мигел де Лильо с изящно изваяни капители и релефи.

Но с това не се изчерпват забележителностите на Овиедо. Носещият името на основателя на града, площад Алфонсо II приютява пълзящото здание на Катедралата – внушителна сграда в късноготически стил.

Погълнала останките на църквата от IX век Сан Тирсо, катедралата е събрала в себе си и Археологически музей – преобразеният някогашен манастир Сан Висенте, както и Бенедиктинския манастир Сан Пелайо. Забележителни статуи, капители и ценни предмети могат да бъдат разгледани в Камара Санта, също е поместена в катедралата. Етикетът на Овиедо културен център не е напразен. В Епархиалният музей посетителите могат да се насладят на великолепни колекции от процесионни кръстове, потири и романски статуи. А онези, които искат да се полюбуват на изкуството в периода XVI-XX век, задължително трябва да посетят Мусео де Беляс Артес /Музей на изящните изкуства/. Той се помещава в три сгради в старата част на града. Богатото наследство в музея, учредено от повече от 8000 записани парчета, е една от най-добрите публични колекции в Испания.

Макар и заел малко късче земя и не толкова привлекателен град, през последните години Овиедо е избран от Дийп Пърпал, Ю Ту, Майкъл Джаксън, Грийн Дей и други да изнесат свои концерти, което още повече подсилва значимостта му в културно отношение.

Слава за града носи и "Принцът на Астурия" - ежегодна награда, която се връчва от 1981 г., смятана за испанския вариант на Нобеловата награда. Присъжда се от обществената "Фондация Принц на Астурия", председателствана от престолонаследника на Испания Фелипе. Обхваща 8 области: спорт, Комуникации и хуманитарни науки, литература, социални науки, съгласие, международно сътрудничество, изкуство и наука. Отличените получават оригинална скулптура на Жоан Миро и парична награда в размер на 50 000 евро.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Овиедо