Европа >> Испания >> Градове в Испания >> Сантилияна Дел Мар

Сантилияна Дел Мар

Информация | Kарта
seen
4782
facebook
Сантилияна Дел Мар

На 20 километра западно от се намира китно градче с тесни калдъръмени улички и каменни къщи. Градче с неповторима хармонична архитектура, съчетаваща бароков, готически и романски стил. Сантиляна дел Мар, знаменито градче с 1200-годишна история, свидетели на която са фамилните гербове върху стените на почти всички домове, и с три неистини в името си: не е свято /sant/, не е равно /llana/, не е до морето /el mar/.

Най-забележителният представител на романския стил в Сантиля дел Мар е съборната църква Колехиата от XII век. Това, което прави архитектурата й впечатляваща, са богато украсения й главен портал, вътрешните фризове и 42 капитела на великолепната й галерия, всичките изобразяващи лъвове, гълъби, змии, пеликани и флорални мотиви. Не бива да се пропуска да се разгледа олтарника й от XVI век, построен в почит на св.Юлияна.

Продължавайки по главната улица на Сантиля дел Мар, следващата спирка от обиколката е Мусео Диосесано или Епархиалния музей. В него може да бъде разгледана великолепната колекция от средновековни и барокови скулптури, емайлирани предмети, сребро, както и резбована слонова кост.

Макар и малки, тесните калдъръмени улички на Сантиля дел Мар са безценни от гледна точка на забележителностите, които са накацали по дължината им. Човек се опиянява от най-доброто от гражданското майсторство, на което може да стане свидетел – от готически кули, през ренесансов дворец, до барокови жилищни сгради.

Това което привлича голяма част от безбройните посетители към Сантиля дел Мар е пещерата Алтамира, която се намира на 156 метра надморска височина и на малко повече от 2 км от река Саха. Макар и открита по време на лов от Модесто Кубийас през 1875 г., за неин истински откривател и пръв изследовател на света й се счита дон Марселино де Саутуола, земевладелец, адвокат и любител на праисторията. Неговите изследванията доказват, че е формирана през плиоцена.

се състои от три части, като първата представлява широко предверие, което се осветява от естествената светлина, втората е заета от просторна зала, по тавана на която са открити множество рисунки на хората от Късния Палеолит, а третата част от пещерата е заета от по-малки зали и коридори. Много съвременни творци са посещавали пещерата и са останали удивени от нейните рисунки, а Пабло Пикасо казва, че след Алтамира всичко е декадентство.

Сантиляна дел Мар, малко градче, разположено само на 6 км от морето, едно от най-красивите места. Където и да погледнеш, навсякъде откриваш история – и в стените на старата църква, приютила мощите на светата девица Хулияна, дала името си на селцето, и в тесните средновековни улички, по които столетия са минавали поклонници на път за Сантяго де Кампостела.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS