Сантандер е испански град на Бискайския залив, гостоприемната столица на провинция Кантабрия, дом на католическа епархия.

Със стратегическото си географско положение, Сантандер е едновременно пристанищен и курортен град, един от главните ваканционни центрове на северна Испания, както и център на международни изложения и конгреси. Особеният чар на града идва от идеалната среда, в която балансирано се сливат и съчетават докери и елегантни купувачи, пристанищни кръчми и елитни кафенета - един преливащ от мътното към лъскавото облик, който в никакъв случай не би могъл да се нарече натрапчив. Напротив, Сантандер е любима дестинация на много туристи, и най-вече на посетители от Великобритания и Ирландия.

Архитектурният стил на града допринася много за това - преобладаващата част от Сантандер е построена в стилове от края на XIX и началото на XX век. Наскоро градът нашумя покрай спорния въпрос относно събарянето на последната останала в Испания статуя на генерал Франко. Везните накланят в полза на историческото наследство и се взема решение да бъде преместена в бъдещия Музей на Кантабрия.

Като всеки един курортен град, Сантандер разполага със своите курорти и исторически и архитектурни забележителности. Ел Сардинеро, отделен от града от полуострова Магдаленас, е пример за елегантен курорт по крайбрежието на града, райско кътче за туристите. Над него се извисява Паласио Реал или Кралския дворец от XIX век. Той е построен от жителите на града като дар за крал Алфонсо XIII и неговата съпруга Виктория Еухения.

Стъпвайки в централната част на града, погледът на посетителя е привлечен от Катедралата. Изключително интересни са прозрачния под в едната част на катедралата – стара църква от XIII век, под който могат да бъдат видени археологически разкопки на римско селище и древни църкви, и Кръщелният купол, използван за ритуално измиване в някогашната джамия.

Други олицетворения на архитектурните стилове от XIX и XX век са богато декорираната сграда на пощата Кореос, Дома на вълнолома Паласете дел Ембаркадеро, както и морския музей Мусео де Маритимо и Мусео де Праистории и аркеологии, които разказва със своите богати колекции за историческото минало на Кантабрия. Местният университет също е доста интересна архитектурна сграда, един от най-старите по Испанското атлантическо крайбрежие. Най-атрактивното творение на архитектурата обаче е казиното с вид на многоетажна торта, разположено над плажовете.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сантандер