Праисторическите пещерни рисунки в Кантабрия са нещо уникално, нещо безценно, нещо което не може да се опише. Те са наследство, оставени от родоначалниците, за да разкажат и предадат от поколение на поколение онези истории, за които няма кой да им разкаже. Нарисувани са, за да покажат своите обреди и празници, своите преклонения пред самото Сътворение.

Праисторическите рисунки в Кантабрия разказват за труда на хората преди хиляди години, за мъдростта и съзряването им, за цикъла на живота ми от раждането до смъртта. Пещерните рисунки ни разкриват по чудесен начин една велика истина - че между нас и тях няма голяма отлика, че нито модерните ни прически, лъскавите дрехи, финикийските знаци и свръх технологиите, ни правят по-различни, просто защото сме един вид.

Първите праисторически пещерни рисунки са открити през 1879 година в пещерата Алтамира. Пещера с име колкото загадъчно, толкова и екзотично, колкото мистериозно, толкова и аристократично. Воден от желанието си да проучи артефактите, оставени от праисторическите хора, дон Марселино де Саутуола копаел пода и се натъквал на костени игли, върхове на оръжия, харпуни, изработени от кремък или кост, остатъци от убити животни и погребани хора. Но не тези доказателства за човешко присъствие определят неповторимостта на Алтамира.

Дон Марселино дори не подозирал, че богатството на пещерата е другаде, докато дъщеричката му Мария не вдигнала поглед към тавана и не съзряла „волове”. Така, ако бащата се смята за откривател на пещерата Алтамира, то неговата осемгодишна дъщеря се смята за откривател на света на Алтамира.

Най-голямата праисторическа рисунка е на сърна, с дължина 2.25 м. Стилизираните крака на животното, уверените контури на рисунъка, многоцветното моделиране, всичко това придава голям реализъм на фигурата. Целият таван на пещерата е покрит с над 100 рисунки на коне, сърни, елени, бизони. Изображенията на хора са много малко, и то само с контури. В пещерата има и отпечатъци от ръце, направени с червена боя.

Но богатата колекция от праисторически пещерни рисунки в Кантабрия не свършва с края на пещерата Алтемира. През 1991 година археолози откриват палеолитни рисунки в пещерата Ла Гарма. Останалите четири пещери край Пуенте Виесго не са толкова въздействащи, но и в тях има изображения на бизони, кози, говеда и коне в различни стилове.

Праисторически пещерни рисунки не са толкова богати на човешки образи. Най-великолепни са рисунките на животни. Във всяка една е вдъхнат живот по невероятен начин, придаден е обем и движение, което много ясно разкрива техния дълбок респект и разбиране за същността на Естеството.

За да изрисуват и завещаят историята си, праисторическите хора са използвали естествени минерални пигменти за създадат цветове - охра, кафяво, червено, а за контурите са използвали въглен или длето от кост или кремък. Боите са нанасяни с пръсти, тампони от кожа или инструменти подобни на четки. Усещането за движение в пещерните рисунки е предадено много успешно, всички фигури са обемни, а когато скалата не е била достатъчно подходяща, допълнително са я оформяли като са изтъргвали излишната маса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Пещерни рисунки в Кантабрия