Ковадонга, Испания е живописно планинско селце в северните части на планинския масив Върховете на Европа, една от единадесетте енории в Астурия. Ковадонга е сърцето на Астурия по редица причини.

През 722 година един християнин на име Палео довежда до победа битката над маврите в Ковадонга, като победата е считана за първата християнска победа и като такава тя често се смята за начало на Реконкистата – една 770-годишна борба и усилия да се прогонят мюсюлманските маврите от Иберия. По-късно той е издигнат за крал на Астурия. Днес неговите мощи могат да бъдат видени в пещерата Санта Куева в Ковадонга, където се е оттеглил в усамотение, а пред една Базилика от XVIII век е издигната негова статуя.

В църквата Мусео де ла Вихрен могат да бъдат видени даряваните на Девата от Ковадонга предмети. В селцето се намира и почитаната статуя на Девата покровителка на Астируя. В планината над града има езера, известни като Лагос де Ковадонга – Енол и Ерсина, а пътят до тях често е залаган при състезания по колоездене.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ковадонга