Билбао е столицата на провинция Баския. Градът е основан на 15 юни 1300 година от баскийския владетел дон Диего Лопес V де Аро, като жителите му се заселват по бреговете на реките Нервион и Ибаисабал, при мястото им на вливане в Баскийския залив. Освен за местното население, брегове са дом и за множество предприятия и фабрики, които по време на индустриалната революция допринасят много за просперитета в региона. В миналото градът е бил известен като миньорски град поради големите си залежи от желязо. Днес тези факти, както и баското вълнено, рудно и стоманено производство, превръщат Билбао в най-големият и важен град в страната на баските, главно пристанище и индустриален и икономически център в северната част на Иберийския полуостров. За 2007 година през него са преминали 40 милиона тона товари и над 170 000 пътници.

Туризмът в Билабо е другият стълб в икономиката на му, залага се много на сектора на услугите. Архитектурните и исторически забележителности спомагат за културния ренесанс и туристически бум на града.

Най-силното доказателство за това е превръщането на старата корабостроителница и доковете Абандоира в нов културен център с трикилометрова алея на скулптурите, музея Гугенхайм, открит през 1997 година и зашеметяващ пешеходен мост, което осезаемо променя облика на града.

Разхождайки се тесните криволичещи улички на Каско Виехо или Стария град, пешеходна зона с много тапас барове, където е и Катедралата на Билбао, човек усеща как се зарежда с нов живот. За тези, които искат да научат повече за културата и икономиката на Баския е отворен музеят Мусео Банко, а за хубаво кафе и отмора оживеният Пласа Нуева предлага доста кафенета и магазини.

Нуждаещите се от адреналин могат да се качат на въжено влакче и да се отправят към местата за приключения в увеселителния парк Арчанда. Финансовите институции и шикозните магазини в Билбао могат да бъдат разгледани в средището им във Великолепния квартал от XIX век. Билбао увеличава своята слава и с представителният си футболен отбор Атлетик Билбао, който е дългогодишен член на испанската Примера дивисион. Интересните факти около Билбао не се изчерпват само с неговите икономически и туристически позиции в света. Интересната му релефна особеност, изразяваща се в обграждането му от две малки планински вериги, наречени Pagasarri и Artxanda, привлича безброй посетители към “El botxo” или „дупката”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Билбао