Гугенхайм” е кодова дума за изкуството и архитектурата, златната среда между бизнеса и арт средите, притегателен пункт за туристи и оазис в града. Откриването му през 1997 година довежда до културен ренесанс.

Идея на фондацията на канадско-американския архитект Франк Гери го отвежда в Билбао, където любовта между него и любимата му пробужда вдъхновението за втория от поредицата музеи, носещ името на Соломон Гугенхайм.

Внушителният музей е това, което трябва да бъдат големите музеи на изкуството – лъскав, стилен и функционален. Построен около стоманена рамка и облечен в броня от титаний, самият музей прилича на скулптура в естествен размер. Колекцията и привлечените експозиции водят съревнование за уникалност с дизайна, но всичко бледнее пред фасадата на сградата на музея, която е и главната причина безброй посетители да се насочват към Гугенхайм.

Сред испанските и международните художници, изложени в музея, са Джени Холцер, Джеф Куунс, Ив Клайн, Фуджико Накая и Луис Буржоа, все творци прославили изкуството на XX век. Гугенхайм приютява и серия от скулптури от ерозирала стомана, но неговата звездна атракция е “Материя на времето” на Ричард Сера. В музея могат да бъдат видяни дори мотоциклети и модни колекции от Джорджио Армани.

Музеят Гугенхайм не е просто дом на изкуството. Той е шедьовър, символ на архитектура и изкуство, емблема на гениалност. Той е марка, която блестящо продава. За Гугенхайм казват, че e музей от световна класа, но който плува в място от третия свят заради мръсната река, която е минавала покрай него.

Натрапчивата идея, че нищо не може да опорочава и засенчва славата на златната жилка Гугенхайм, превръща Билбао от запуснат град на северния бряг на Испания, в град, който вече е поставен на културната карта. Популярността на музея се разраства все повече и повече и не само от уста на уста, а и от появата на специфичната му форма от автомобилни реклами до видеоклипове на изпълнители в MTV. Посещението на музея Гугенхайм се превръща в критерий в определени художествени и архитектурни социални кръгове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Музеят Гугенхайм - Билбао