Сан Себастиан е курортен град в Бискайския залив, център на Баската историческа област Гипускоа. Пейзажите от рекламните картички оживяват пред посетителя, озовал се веднъж в Сан Себастиан. Намиращ се в най-северната част на Иберийския полуостров, Сан Себастиан е разположен в подножията на връх Ургул в компанията на още три възвишения: Игелдо, Улия и остров Санта Клара, всеки от които е украсен със скулптури от Едуардо Чилида - световноизвестен артист, роден и починал в Доностия.

През Сан Себастиан минава река Урумея, която разделя Стария град на две части, свързани с три големи моста. Излегнал се около митичния плаж Ла Конча (Мидата), Сан Себастиан наподобява заспала сирена. Световните туристически гидове определят Ла Конча, като най-красивия градски плаж на планетата, една от най-привлекателните природни дадености на града. Едни от най-елитните сгради и заведения на града, разположени в полукръг около Ла Конча, се оглеждат в притихналите вълни, за да пресъздадат на живо най-зашеметяващия образ на Сан Себастиан.

Смята се, че градът възниква около манастира „Св. Севастиан“, вероятно през XI век, но основаването му се приписва на краля на Навара Санчо Мъдрия, който през 1180 година му отрежда мястото за главно наварско пристанище. Баските използвали своя език, за да кръстят града, като от 1980 г. пълното официално име на туристическата столица на страната на баските има две съвсем равноправни имена - Сан Себастиан и Доностиа, които идват от Domine Sebastiane - „Господарю Севастиан“.

Природата и историята са се погрижили Сан Себастиан да получи своите привилегировани подаръци, но града залага и на сравнително новите си „предимства”.

И говорейки за невероятен пейзаж, наситен с монументални елементи погледът се обръща към връх Ургул, където се издига статуята на Исус, която много наподобява на легендарната си сродница в Рио де Жанейро. Нощта потапя хълмът в тъмнина, но паметникът пръска без задръжки светлина. На противоположната страна на залива е монументът "Пейне дел виенто" (Гребен за вятъра) на Едуардо Чилида.

Името на Сан Себастиан винаги е бил свързан със необятната синя шир. Местните моряци никога не са преминавали през моменти на страх от често бурното Кантабрийско море. Така се ражда славата им на моряци, завоеватели и майстори на кораби. В Сан Себастиан са построени осем от всичките единадесет кораба на Непобедимата армада.

Сан Себастиан оцелява след огнените стихии на всички онези 17 пожара, които са смятани за магия над града. Стига се издаването на кралски декрет, който определя къщите да бъдат строени от камък, но това също не спира огнените езици. През 1863 г. и като част от новия градоустройствен план сансебастианци помогнали за разрушаването на крепостната стена. И днес има такива, които съжаляват, но едно смело твърдение оправдава действията тогава - отварянето на града е в основата на днешното му благоденствие.

Празничното настроение в Сан Себастиан не стихва, а мястото му на сцената на международните фестивали е неоспорвано. 1953 година е емблематична за града, защото от тогава насам в Сан Себастиан се провежда един от най-старите, мащабни и престижни международни кинофестивали, връчващ наградата Златна раковина. Конгресният център Курсаал - авангардна творба на архитекта Рафаел Монео, се превръща в сцена на това престижно събитие. А 1965 година е белязана и значима за Сан Себастиан с началото на един от най-реномираните в Европа ежегодни джаз-фестивали „Джазалдия“.

20 януари е патронният празник на града - денят на Св. Севастиан, съпътстван от шествия с барабани – тамборади, по улиците. Кралица Мария Кристина, уморила се от суетата на Мадрид, насочва погледа си към Сан Себастиан и го превръща в своя лятна резиденция, като разраства до нови нива славата му. Това насочва обективите на фотографи и перата на хроникьорите към града. Така, с настъпването на 15 август, Сан Себастиан е залян от нестихващи фиести, кръстени Великата седмица.

Дворци, преминавали през ръцете на аристократи и бизнесмени, обсипани с цветя градини, пищна зеленина, дължаща се на влажния климат, куп заслужаващи внимание атракции - Крепостната стена, Аквариума, базиликата "Санта Мария". С всичко това курорта Сан Себастиан си съперничи от години със съвсем близко разположената френска перла Биариц.

Сан Себастиан е мястото, където врати са отворили първото испанско казино и първата Кулинарна академия в Испания. Chef Apak е сред гордостите на града, обявен за ресторант-първенец в Испания. Той носи слава на Сан Себастиан и превърнат в пример в световната кухня.

Околностите на Сан Себастиан са недокоснати от устрема на развиващия се с бързи темпове туризъм, оставил накацалите селца назавладени и примамливи за онези, чиято душа ги определя като романтици и мечтатели. Сан Себастиан е бил дом за Виктор Юго, вдъхновен от тези места за много от героите на „Клетниците”. Изпънал се на границата между Испания и Франция, Сан Себастиан от време оно е бил оспорвано богатство между крале и корсари.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Сан Себастиан