Сиера де ла Деманда

Информация | Kарта
seen
4393
facebook

Сиера де ла Деманда е скалиста красота в западна Риоха и западна Кастилия-и-Леон, Испания. В миналото пътят на Св.Яков е минавал по северните й склонове, а днес тя е рай за планинари и е споделила част от територията си с природен резерват.

В сянката на величието си и винаги покритите със сняг върхове, Сиера де ла Деманда е картина с редуващи си природни и човешки елементи, превръщащи местността в атрактивен природен и туристически рай. Буйни и обширни гори се редуват с безкрайна поредица от ледени езера, а до чудните следи от динозаври и вкаменелости на дървета може да бъде видяна най-пъстрата концентрация от разкопки на древни градове и средновековни колиби в Европа.

Риоханската Сиера де ла Деманда е известна с боровите гори на върха Сан Лоренсо, ски-курорта Ескарай, както и ловен център с 81270 ха гори, обитавани от вълци, елени, планински котки, орли и глигани.

Поклонническият град Санто Доминго де ла Калсада е построен на мястото на староприемница, издигната от великия риоханец Доминго Гарсия в чест на пилигримите, които са намирали подслон именно там. Друг религиозен паметник в риоханската Сиера де ла Деманда, свързван с неговото име, е романската катедрала, завършена през 1109 година малко преди неговата кончина, с богато украсена барокова камбанария и късен готически курник, съхранен, за да разказва много интересна история. Негови обитатели са бял петел и кокошка, символизиращи невинността на поклонник, обесен заради обвинение в кражба на пиле, което опечено възкръсва, за да възроптае срещу несправедливостта.

Сред известните манастири в Сиера де ла Деманда е мосарабският манастир Сусо. Много поклонници покоряват възвишенията между Нехера и Санто Доминго де ла Калсада, за да стигнат до красивата сграда на две нива от X век. Манастирът е издигнат над пещерата, служеща за уединение на Сан Милян. Всеки един посетител го обзема умиление, когато застане пред алабастровата гробница на светеца, потопена сред изящни арки и вестготски капители.

Другото място за поклонение на риоханците и построен също в чест на Сан Милян, е манастира Юсо – изящна сграда от XVI-XVIII век.

Дева Мария, покровителката на Риоха, също е почетена в Сиера де ла Деманда, и светото място се нарича манастир Валванера – тих манастир, кацнал на хълм, с терасирани зеленчукови гради в нозете му. Във високата му сводеста църква все още се съхранява статуята на Дева Мария, преживяла опустошаване след пожар на манастира през X век. Легенда за нея разказва, че разкаян крадец я извайва от дървото дъб.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS