Логроньо

Информация | Kарта
seen
5633
facebook
Логроньо

Логроньо е град в Северна Испания, разположен на река Ебро. Известен е като столица на автономната област на Ла Риоха, известна преди като Логроньо провинция. Градът е център на търговията с вино Риоха, а също така произвежда дърво, метал и текстилни продукти.

Логроньо е старо селище, владяно от римляни и келти. От X век властта на Логроньо е оспорвана между кралете на Навара и тези на Кастилия, но в крайна сметка региона е привлечен към териториите на Кастилия. Алфонсо VI на Кастилия представя през 1095 година в Логроньо харта за правата, която служи като модел и за други испански градове. През 1609 и 1610 година пък Логроньо се превръща в седалище на съда на баските вещици като част от Испанската инквизиция.

Днес Логроньо не се слави като живописен и пропит с история град, но има неща, които компенсират това и те са динамичния му живот и гостоприемството. Градът може да се похвали с примамлив градски пейзаж и доста места за разходки и свободно време. Пешеходните му улици сладко криволичат през старата част на града, а модерния булевард Гран Виа поставя границата между минало и настояще, витаещи в Логроньо. Спускайки се по този булевард се излиза на най-старата църква в града – Сантяго де Реал, а катедралата Санта Мария де ле Редонда й съседничи точно на няколко крачки разстояние, характерна заради бароковите си кули-близнаци. По чар не й отстъпва църквата с 45 метра пирамидален шпил Санта Мария дел Паласио.

Логроньо има доста площади и паркове, придаващи му необичаен облик. Разположен във финансовия център до статуята на генерал Еспартеро се намира Пасео дел Принсипи де Вергара. Главният площад се намира на Алеята на мира и е голям площад, пропит с много история. В миналото е станал свидетел на многобройни публични актове, фестивали, изложби, концерти, а последните няколко години е сцена, на която в дните на Рождество Христово се разиграват религиозни случки в този дух.

В близост до автогарата на Логроньо се намира „белите дробове” на града и това е Кармен парк – едно от най-красивите места на града със своето голямо разнообразие на флора и фауна. Логроньо има своите празници, но един от тях е специален, заради виното. Това е празника на гроздобера, провеждан през втората половина на септември и украсен с шествия, фолклорни изпълнения и кориди.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS