Нахера

Информация | Kарта
seen
4303
facebook

Нахера, Испания е малък град, разположен в „Риоха Алта”, кацнал по брега на река Нахерила, спирка по пътя към и някогашна столица на кралете на Навара.

Районът привлича римляните, който построяват града върху земя, която сега попада в границите на Нахера и съседни общини. С течение на времето събужда апетитите на мюсюлмани за власт, откъде е и произхода на името – Нахера е дума с арабски произход. Този индустриален град през 923 година е завладян от Ордоно II Леонски, а в последствие, през 1054 година след битката при Атапуерка, Кастиля привлича земите в границите на своето кралство.

Нахера има и други интересни факти в своята история. Например един от тях се случва през 1142 година, когато в града пристига преподобния Петър, който използва посещението си в Испания, за да стикова среща с преводачите на Корана на европейски езици. От X век Нахара е с просперираща еврейска общност.

Архитектурното бижу на Нахара е манастира Санта Мария ла Реал. Основан е през 1052 година от крал Гарсия Санчес III, отведен по време на лов от сокола си до статуя на Девата в пещера, до която днес се намира кралски пантеон с гробовете на крале на Навара и Кастиля-и-Леон. Величието на този храм е сравнимо с това на .

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS