Основан от римляните под името Цезараугуста, превзет от Наполеоновите войски и значително преустроен през XIX век, днес Сарагоса (Zaragoza) е столица на автономна област Арагон в Испания. Заема мястото на важен индустриален център с много добре развита тежка и лека промишленост, с отрасли като автомобилостроене, локомотивостроене, фина механика, оптика, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Но все пак сивата сянка на индустрията не засенчва сиянието на културното и историческо наследства, нито обезобразява градския пейзаж, изпъстрен с широки булеварди и китни площади, големи площи със сенчести алеи и фонтани, оживена търговия и паркови пространства за спорт.

Обиколката в света на историческите забележителности започва с останките на Римския форум пред катедралата Ла Сео и част от крепостната стена на Авенида Сесар Аугусто. През 714 година Сарагоса е завладяна от маврите, властвали тук цели 4 века. Това е период на разцвет за Сарагоса.

За да разкаже за превъплъщението на града в културен център е съхранен арабският дворец Паласио де ла Алхаферия, намиращ се 3 км западно от стария квартал. Дворецът е бил резиденция на династия Бану Худ и седалище на Инквизицията в Арагон. Паласио де ла Алхаферия се счита за перла в короната от мавритански паметници. Внушителната му сграда показва разкоша, постигнат от царството на Тайфа. Най-ярката му част е малката джамия Мусалах, построена специално за емирите. Дворецът е приютил Кортес – регионалния парламент на Арагон.

Сарагоса прибавя към историческото си наследство и две катедрали – Ла Сео и Базиликата де Нуестра Сеньора дел Пилар. Катедралата на спасителя е част от световното наследство на архитектурата на Сарагоса. Намира се на площад Ла Сео и е по-известна като катедралата Ла Сео. Построена е в невероятен римейк от стилове като готика от XII век, по-късен мудехар и барок от XVIII век. Пере Жоан – каталонски скулптор, дава всичко от себе си, за да сътвори фантастичния резбован олтар, който 30 години по-късно е преработен от Ханс Пит-Дансо, който пък оставя своя подпис при сътворяването на централното платно, окичвайки го с прекрасни фигури от алабастър.

Катедралата Ла Сео в Сарагоса разкрива целия си блясък през ноември 1999 година, когато за първи път след 20 години отваря отново врати. Днес задната й страна отвежда към два музея – Мусео де Тапиес и Мусео Капитулар. В тях посетителя става свидетел на изумителна колекция от 60 гоблени от XV век – 11 метрови изящна тъкан, прекрасно комуникиращи с красиви антики. Голяма доза чар излъчва и Арката на Декана – пасаж от мудехарски тухлени арки от XV век.

Обширният павиран площад Пласа отдава северния си край на другата катедрала в Сарагоса, чието име се счита, че е заимствано от привидението на Дева Мария в Сарагоса, а сградата й издигната около колоната, където това се случва. Базиликата дел Пилар е истинска палитра от стилове и материали, изградили сегашния й вид, запазил се от XVII век. Най-голям интерес от катедрала представлява огромния параклис Капила де ла Вихрен, където е поместена колоната и статуята на Дева Мария.

За да покаже на всяко следващо поколение, че Сарагоса е град с важна икономическа роля, е най-важната светска сграда в града – Ла Лонха де Меркадерес (Търговската ложа), вплела в себе си ренесансов стил с мудехарски елементи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сарагоса