Уеска

Информация | Kарта
seen
4191
facebook

Уеска, Испания е на пръв поглед невзрачен град, сгушен между Сиера де Гуара и подножието на Пиренеите. Независимо дали ще го наречете Оска като римляните, Васка като арабите или просто Уеска на местния иберийски език, градът е важен възлов кръстопът на Арагон, който като град достига своя възход през Средновековието, когато волята е кралския двор да бъде разположен именно тук.

Уеска е разположен в район, предлагащ безброй възможности и забавления на туристите, напълно адаптиран към новия туризъм, което обуславя широк избор на хотели, включително и в селските райони. Пейзажът е осеян с манастири, църкви и крепости и където и да отиде човек научава легендите за Светия Граал, Св.Георги и камбаната на Уеска, белязали магическо усещане за региона.

Не може това да е град, датиращ от дълбока древност, и да няма стара част. Изпълнявща отговорно задачата да запази духа на историята, тя доброволно е отдала площите на Пласа де ла Катедрал на удивителният образец на арагонското изкуство – Кметството, и на Катедралата. Впечатляващата й архитектура, рожба на XIII-XVI век, спира погледа на пищния си портал в стил Арагон, акцентира върху майсторството на Дамиан Формент, изработил алабастровия олтарник със сцени от пътя към Голгота, Разпятието и Свалянето на кръста. Напълно основателно той се съревновава с олтарника от 1512 година на Хил Морланес, красящ катедралния Мусео Диосесано.

В Уеска на липсват представители и на романския стил, разказващи за онзи владетел Рамиро II, управлявал от 1134 до 1157 година и допринесъл много за възхода на града, но и не само за него – изображенията по капителите са своеобразни разкази в картини от живота на Христос до завладяването на Уеска. Не случайно това е най-старата църква в Уеска - Сан Педро ел Виехо. В параклиса Сан Бартоломе са положени романските саркофази на Алфонсо I и Рамиро II.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS