Сред Арагонските Пиринеи се разпростира създадено грандиозното седалище на манастира Сан Хуан де ла Пеня, съкровището на средновековната ера. Защитените му конструкции са отлични свидетелства на успешни майсторски форми от различните периоди, през които манастира е живял. Наблегнато е на романската епоха – от XI до XIII век, използвайки забележителни архитектурни форми, рисунки и всякакви скулптури. Историческият изящен облик на Сан Хуан де ла Пеня се съревновава с новото излъчване на манастира, дадено му през XVII век и включващо църквите Сан Карпасио и Санта Мария в близост до Санта Крус де ла Серос, всичките също в романски стил. Всички тези компоненти, внушително атрактивни сами по себе си, са усъвършенствани с новите и модерни интерпретивни центрове на „Кралство Арагон” и „манастир Сан Хуан де ла Пеня”, представляващи архитектурни творения на XXI век, които живеят в перфектна хармония паметниците на Сан Хуан де ла Пеня.

Много може да се разкаже и напише, но нищо не може да се сравни с усещането, което завладява човек при посещение на манастира Сан Хуан де ла Пеня. Дворът му е перфектно организиран парк с пешеходни пътеки, малък бар и маси за пикник. Чудесно място за отдих сред дебрите на това архитектурно чудо. Но става по-интересно и интригуващо дойде ли време да се разгледат фреските, галерията с разкошни капители и саркофазите на арагонските крале, пантеона на благородниците и романската църква.

Старата част на манастира, построена през 920 година, е провъзгласена за национален паметник на 13 юли 1889 година, а новият манастир се присъединява към нея през 1923 година. През XI век манастира става част от бенедиктински орден и е първия манастир в Испания, използван от католическите поклонници. Новата част на манастира Сан Хуан де ла Пеня, с неговите мраморни и циментови медальони, пресъздаващи исторически битки, е издигната през 1770 година при царуването на Чарлз III Испански.

Легенда разказва, че чашата на Светия Граал е изпратена в манастира, за да се съхранява и предпазва от заграбване от страна на мюсюлманските окупатори.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манастир Сан Хуан де ла Пеня