Барселонската Катедрала, известна още като катедралата Ла Сеу, е прекрасен пример за каталонска готическа архитектура, датираща от XIV век, от чиито кули се вижда целия готически квартал в Барселона.

Катедралата винаги е била духовен център на Барселона, който първо е бил римски храм, после зад стените й се е помещавала джамия, и накрая там витае християнския дух, превъплъщавайки се в църква.

Строителството на катедралата започва през 1298 година по време на управлението на крал Хауме II и е завършена през 1448 година. Използвани са оригиналните чертежи на Шарл Галте от Руан от 1408 година, което води до визуална хармония в облика на катедралата. Смесването на средновековен и възрожденски стил в архитектурното бижу катедралата Ла Сеу, показват завършен вид на сградата с голяма камбанария, обхваната в готически зъбери, готически арки, красиво изваян хор и много параклиси.

Особено забележителна е Капела де Сан Бенет, а в криптата зад олтара се намира впечатляващия саркофаг от алабастър на Санта Еулалия, покровителка на катедралата и на града. Девицата, дъщеря на семейство от висшата класа, е изгорена на клада от римляните заради убежденията си – счита се, че това е станало на 12 февруари 304 година.

Хорът е един от много шедьоври на катедралата, а бялата мраморна преграда изобразява житието на света Еулалия и включва красиво резбовани ренесансови тронове, украсени по-късно с европейски кралски гербове. Несъмнено най-добрата част от катедралата Ла Сеу е нейната обител от XIV век, наречена от един историк „най-хубавия оазис в Барселона”.

Непосредствено вдясно до главния вход е издигнато разпятието с превития Христос от XVI век, украсявало някога носа на флагмана на дон Хуан Австрийски в битката при Лепанто. В параклиса в отсрещния ъгъл е поместен огромен мраморен купел и историческа табела, напомняща за покръстването на 6 карибски индианци, доведени от Христофор Колумб. Друга изненада се крие в подобната на оазис готическа галерия, в която може да се влезе и направо от Карер дел Бистре през Порта де Санта Еулалия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Катедралата в Барселона