Европа >> Испания >> Барселона >> Музеят Фредерик Марес - Барселона

Музеят Фредерик Марес - Барселона

Информация | Kарта
seen
4208
facebook

Музеят Фредерик Марес е музей в , посветен на религиозно изкуство, намиращ се в едното крило на Grand Royal Palace, който включва няколко сгради, построени през различни периоди. Първоначално сградата е била резиденция на граф Барселонски, но през втората половина на XV век там се е намирало седалището на Инквизицията.

Впоследствие дворецът става резиденция на кралете на Арагон и Кастилия. В старото крило, където през XVII век се е помещавал манастир, е оборудвам музей.

Първоначалната колекция на музея е попълнена от скулптура Фредерик Марес – негов основател. Той е живял почти 100 години и за цялото време е събирал всичко, което му попадало под ръка – от трамвайни билети до дантели и бисквитки, от църковни скулптури до театрални плакати. Така първоначалната колекция в музея Фредерик Марес е положена през 1946 година.

Основната част от експонатите акцентира върху средновековната скулптура на Каталония и други части на Испания. Първият етаж на музея Фредерик Марес е посветен на произведенията на иберийски, картагенски, гръцки, кастилски и арагонски майстори от XV век. Особен интерес представлява богата колекция на Разпятие от XIV век-XV век и набор от дървени, метални, емайлирани и боядисани кръстове от готическия период на XVII век.

На втория етаж са експонирани скулптури и рисунки, датиращи от XV до XIX век. Музеят Фредерик Марес обстоятелствено описва влиянието на италианските и фламандски традиции в изкуството, повлияли особено върху испанската възрожденска скулптура. В тази връзка е добре да се разгледат скулптурите от алабастър – релефното Благовещение, Посещението на Дева Мария при Св. Елизабет, Поклонението на пастирите и Въведение в храма Франсиско Жиралте, както и Мадоната с младенеца на Алонсо Беругете.

Музеят Фредерик Марес е един уникален музей, който е успял да съхрани колекции, събрани от неговия основател - скулптура Фредерик Марес, признати за част от наследство на град Барселона, и са дарение през 1946 година.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS