Европа >> Испания >> Барселона >> Националната библиотека на Каталония

Националната библиотека на Каталония

Информация | Kарта
seen
3672
facebook

Националната библиотека на Каталония е испанската Народната библиотека, която се намира в . Oснована e през 1907 г. като библиотеката на Института за каталонски проучвания.

Библиотеката на Каталония е открита за обществеността през 1914 г., когато е преобразувана в библиотека за обществена и за научни изследвания библиотека. Идеята е била тази институция да бъде публична библиотека, насочена към научни изследователи и учени като цяло, стремяща се към титлата „национална библиотека”. След Гражданската война в Испания, през 1940 година, библиотеката на Каталония се преименува на Централна библиотека, която по време на управлението на Франко е предназначена да допълни недостатъците на обществените библиотеки и университета. Наложените от неговото управление ограничения и цели все още държат институцията от заветната цел. Съществуват 5 изискванията на които библиотеката не отговаря и това е спънка в развитието й. Издигала се и връщана отново назад в развитието си, тя просъществува през годините, съхранявайки интелектуални трудове и книги, поддържайки нейната значимост. През 1981 година е звездния й час и тя е призната от парламента на Каталония за Национална библиотека на Каталония. Библиотеката е разширена чрез изграждане на нова сграда през 1988 г. при ремонт на готическата част на сградите. Интериорът на библиотеката на Каталония също е впечатляващ, като например големите цветни картинни плочи, изобразяващи сцени от живота на Павел, както и вътрешния двор с двуетажна аркада и статуя на Павел от XVII век.

Днес Библиотеката на Каталония представлява три милиона колекции от книги и трудове, поглъщащи площ от 8820 кв. м.. Сред тях се нарежда и творчеството на Мигел де Сержанте, авторът на „Дон Кивот”. Посещението на Националната библиотека на Каталония е необходимо за тези, които наистина искат да научат повече за истинската история на града, културно наследство, културата и хората.

Тя е видял много за времето, през което е съществувала и днес продължава своите борби – пред нея е предизвикателството на съвремието – електронните комуникации, които представляват сериозна заплаха за традиционната система за съхраняване на книги. Но въпреки всичко си остава еталон и модел за много библиотеки.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS