Казват, че, за да нарекат Барселона приказна, заслугата е на Антони Гауди. Украсил града с емблематични сгради, от всяка от които крещи уникалността и гениалността на майсторството му, той оставя своя почерк и в едно жизнерадостно и веселяшко кътче, проектирано от архитекта по поръчка на индустриалеца Гюел, който мечтаел да построи природосъобразно и приказно красиво място за живеене. Планът е бил паркът Гюел да представлява жилищен комплекс по английски модел с жилища, работилници и ателиета, параклис и парк, който да се издига на хълм на север от града.

Проектът на Парка Гюел въплъщава идеята за „град-градина”, в който всеки може да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

Главният вход на Паркът Гюел е грандиозен и величествен. Разхождайки се из парка човек има усещането, че все едно дечица са строили чудати пясъчни замъци. Посетителите се сблъскват с колони с формата на палми, а най-дългата пейка е във формата на морска змия. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва. Символът на града - голям многоцветен гущер, обсипан с керамични парченца, бди над прохода към величествена колонада, издигната, за да удържи огромна тераса с изглед към целия град.

Паркът Гюел е построен като частна градина на индустриалеца Гюел и е повлияна от модата в Англия по онова време. Английската мода е дала своето отражение дори на името на парка – на каталонски се изписва parк с “K”, а не parс със “С”, но това е било желанието на Гюел.

Строежът на парка минава през най-различни етапи, търпи промени, влияе се от политическата обстановка в страната, но в крайна сметка до нас достига в този неповторим Гауди стил. Създаването на парка продължава от 1900 г. до 1914 г. и става собственост на град Барселона през 1927 и е една от най-посещаваните забележителности на града. Поради икономическа криза на финала създадените къщи са само две, но пък са като излезли от приказките.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Паркът Гюел (Гуел) - Барселона