На височина от 213 метра над морското равнище се издига хълм Монтжуик. Римляните наричали този планински хълм Монс Ювис в чест на бог Юпитер. Днешното име на хълма идва от еврейската дума Монтжуик, която означава планина. Някога този хълм служел за наблюдателен пункт на врага от морето.

От Монтжуик се спускат красиви паркове и градини. В Монтжуик има Национален дворец, етноложки и археологически музеи, амфитеатър, ботаническа градина и Олимпийския център, както и луксозни къщи с изглед към Мирамар, крайбрежието на Барселона. От панорамната площадка Мирамар се открива прекрасна панорамна гледка към града, живописно „разлят” на средиземноморския залив. Тук наистина можеш да загубиш усещане за време и реалност.

Тук може да се види и Испанското село - един архитектурен музей на открито, който се намира на хълма. В него могат да се видят всички райони на Испания в миниатюра. На 49 хил.кв.м. са разположени 117 къщи и сгради, представящи всички испански провинции – Кастиля, Андалусия, Каталония и т.н. Испанското село е едно от най-атрактивните и популярни места на хълма Монтжуик, проектирано през 1929 г. от архитектите Ксавие Ногуес, Мигел Утрило и Равентос Рамон, по повод на Световното изложение, провело се в града. Комплексът е оформен като истинско село с улици, площади, църкви и алеи. Този малък град представя архитектурните стилове от различни региони на Испания, площад, улици, къщи, точно показва най-важните и характерните черти на готика и Възраждането в градовете на Каталуния, Арагон, Андалусия, Галисия, Кастилия, Балеарските, Навара и Екстремадура. Тук може да видите как се създават истински произведения на изкуството, изработени от керамика, ковано желязо, стъкло и дърво.

Магическият фонтан на Монтжуик се е превърнал в една от най-популярните забележителности на Барселона. Този фонтан е един истински спектакъл на вода и светлина. Магическия фонтан е един шедьовър, проектиран от инженер Карлес Буигас. Фонтанът е възстановен за Олимпийските игри през 1992г., и предлага уникална красота, на която могат да се радват хора от всички възрастови групи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Монтжуик - Барселона