200 километрова скалиста линия обгръща провинция Хирона в Североизточна Каталуния и образува крайбрежен район с заливчета и плажове, запазили магията и красотата си независимо от бурното развитие. От Коста – значещ бряг, и Брава – скалист, див, се образува името на това дивно място, наречено Коста Брава. По него има кътчета за всеки. Една част е ориентирана основно към туристите, а друга е запазила традициите и се е превърнала в „скрит бисер“ за посетителите, които искат нещо повече от слънце, пясък и сангрия. Малки градчета, накацали по скалистите земи на Коста Брава, са привличали личности като Салвадор Дали, Пикасо, Шагал и Ман Рей (един от най – посещаваните и важни музеи в Каталуния е музеят на Дали във Фигерес) с кристално чистото небе и пейзаж, вдъхновявали ги в творчеството им. Кадакес е един от най-важните и известни крайбрежни градове, който пленява с неподправена и неподражаема атмосфера извън сезона. Сгушено в заливче и граничещо с природния резерват Кап де Креус, е от онези места по Коста Брава, които са привлича художниците с вдъхновение, а пленителната къща на Салвадор Дали е издигната именно в него. Калея ще предложи разнообразен нощен живот, широка плажна ивица, голяма търговска зона с много бутици, магазини за сувенири. Това е курортът с най – дългата крайбрежна шопинг-улица в цяла Испания.

Пинеда де Мар е курорт, който впечатлява със старата си част с типична атмосфера и туристическа зона, в която магазини, ресторанти, пицарии, дискотеки и нощни клубове посрещат гостоприемно по време на почивката тук.

Бланес пък е живописен курорт на 60 км от Барселона, със собствено излъчване и 4 км плажна ивица, разцъфнал като роза и израснал от местно рибарско селище с кулата на крепостта Свети Йохан. Тук посетителите могат да се насладят на крайбрежна пешеходна алея с централен площад и атракции, красив залив с широка плажна ивица, a на север от курорта – редуващи се живописни малки заливчета, врязани сред скалите, откъдето идва името на крайбрежието “ Насечения бряг”.

“Ас”-ът на туризма в района, “Лас Вегас” на Коста Брава – това е Лорет де Мар. Чудесен римейк от множество хотели сред прекрасна природна и историческа даденост и съвременни атракции – Казино Лорет де Мар, ресторанти, клубове.

Тосса де Мар - един от най-северните и най-забележителни курорти на Коста Брава, с природа, която кара да замлъкнеш и да преглътнете уникалната красота. Чисто археологически ценности и оригинална непокътната красота на брега с невероятна гледка към залива Де Розес са във визитната картичка на живописния укрепен град.

История, естествено вплетена и осъвременена, пък е изписано на рекламния плакат на Тосса - испанският Монмартр, най-романтичният курорт в Коста Брава.

Сред останалите забележителности са средновековните селца Палс и Ператаляда. Просто няма част от Коста Брава, който да не си заслужава и да не накара дъха ти спре при посещението му.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Коста Брава