Херона (на испански Gerona, на каталонски Girona, Жирона) е град в североизточна Каталония (Испания), административен център на едноименната провинция, в който се сливат четири реки – Тер, Оняр, Галигантс и Гюел. Казват, че Жирона е една малка Барселона със своя крайречен квартал приличащ на крайбрежните улици на каталонската столица, а Рафаел Масо е еквивалент на Гауди – сградите на модерниста придават специфичен характер на центъра.

Модерната част на града, където се пресичат Оняр и Тер, е била старо иберийско селище. Наричат Жирона „градът на хилядата обсади”. През земите й са преминали римляни, евреи и араби, оставили непреходни отпечатъци. Оняр всъщност разделя историята от съвремието, а от многобройните пешеходни мостове се откриват невероятни гледки. Най-добрата гледка се открива от Понте де Пейшатериес Велиес, построен през 1877 година от компанията на Густав Айфел.

В сърцето на Средновековната Жирона се намира най-голямата забележителност на града – римските крепостни стени със средновековната Торе Жиронела. Старата част на Жирона, която е с оградена с крепостна стена се намира на хълма на капуцините.

Древната катедрала е забележителност, която се е намирала на мястото на готическата катедрала, а маврите са я използвали като джамия. В днешно време тя е изключителен пример за благороден паметник в готически стил на учениците на архитекта Хауме Фабре. Барокова фасада обгръща готически еднокорабен интериор с 23 метра широчина – най-широкия готически кораб в света, станал повод за спорове при проектирането му през XIV век. В катедралата се намира и гробниците на Рамон Беренгер II – граф на Барселона и неговата съпруга.

В музея Тресор Капитулар е изложен Гоблена на Сътворението, представляващ шедьовър на романското изкуство. Друга архитектурна забележителност е църквата Св. Феликс, посветена на каталонския светец Феликс от Жирона. Църквата е построена през XIV век в готически стил, но фасадата й датира от XVII век.

Могат да се видят и някои останки от еврейското наследство, които са останали след изпъждането им от испанците. Най-новото съкровище на Жирона е обновения еврейски квартал Ел Кал – едно от най-модните места за живеене в Жирона и седалище на Бонаструк Са Порта – изследователски център и музей.

Построен, за да разказва, в Жирона съществува Мусео ла История де лос Худиос – ритуали, всекидневен живот, испанска история и религиозна търпимост – това са историите, които разказва музея и затова е едно от ценните места за Жирона. А като символ на славното минало на града е избрано имението Палау дел Агуляна – едно от най-често сниманите места в Жирона.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Жирона (Херона)