Фигерас

Информация | Kарта
seen
7544
facebook
Фигерас

Фигерас е град в провинция Жирона, Испания, познат на света като родното място на Салвадор Дали. Той е столица на каталонската му империя, в който се намират театъра и музей Дали, отворил врати през 1974 година. Тази забележителност е четвъртата по посещаемост в Испания след , и футболния стадион „Ноу Камп" в .

Необичайната сграда е кръгла като кула, а на покрива й има огромни яйца. Тук туристите могат да видят освен падащите кадилаци и многобройни рисунки на твореца, и залата „Мей Уест”, един шедьовър вдъхновен от актрисата Мей Уест – устните й са червен диван, косата й е представена с жълти пердета, ролята на очи играят рамкирани картини, а носът й е камина. прочутия диван с форма на устни.

Първата си изложба като дете Дали е направил в една сграда, която сега се намира в средата на музея. По време на испанската гражданска война старият театър – сцена на мегаломанският свят на най-яркия и претенциозен художник, е бил бомбардиран, а останките му десетки години стояли, докато Дали и кмета на Фигерас решили да го построят отново.

Музеят е дом не само за творби на Салвадор Дали, а също на артисти като Ел Греко и Марсел Дюшам. В приземния етаж се намира и криптата, в която е погребан и самия Салвадор Дали.

Известната скулптура на художника - „Слон с крака на комар", е изложена в градината на замъка „Пубол" във Фигерас. Салвадор Дали го купува за съпругата си Гала през 1968 година. „Пубол" датира от XIV век, като впоследствие е изцяло реставриран. Гала живее в него до смъртта си, а днес е музей.

Алтернатива на музей Дали е чаровния Мусео де Жогетс. Други забележителности там са кулата на градската църква и останките от двореца Сан Феран. Във Фигерас са родени още Нарцис Монтуриал Етариол – изобретател на първата успешна машина, захранваща подводница и Моника Наранхо – една от най – известните певици на Испания.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS