Манастира "Монсерат" Странни каменни канари, разрушени отшелнически килии, манастир и тълпи от туристи описват това свято място, наречено манастирът Монсерат. В превод името му означава „назъбена планина” и най-драматичния достъп до него е с лифт, който стига под манастира след вълнуващи подстрекавания с викове по отвесната страна на планината. Хиляди години поклонници не се плашат от скалистите зъбери и целеустремено се насочват към най-святото място в цяла Каталония – именно бенедиктинският манастир и пещери Монсерат. Построен през 1025 година, за да увековечи виденията на Дева Мария, днес манастирът Монсерат подслонява общност от 80 монаха и пилигрими, идващи да почетат La Moreneta (Черната дева) - романтична дървена скулптора от XII век на Дева Мария с бебето Исус, която според легендите е творение на Св.Лука, намерена като по чудо в Санта Кова през 880 година. Черната дева е била официален покровител на Каталуния от 1881 година.

Манастира "Поблет" е цистерцианско абатство в Каталуня, едно от най-големите в Испания, наречено така заради околната тополова гора. Този спокоен хармоничен манастир е построен през 1151 година с църква от XII век в центъра му. Този суров, величествен манастир, който е укрепена царска резиденция и съдържа пантеона на царете на Каталуния и Арагон, е впечатляваща гледка. През готическа галерия, обграждаща красив павилион с фонтан, се стига до романската църква с изключителен олтарник от алабастър, изваян от Дамиан Формент през 1527 година, и изящни кралски гробници от XIV век. Завършек на обиколката на манастира е винената изба – своеобразно доказателство за заниманията на цистерианските монаси, довели до бум в разцвета на икономиката през Средновековието.

След Монсерат, който е най-посещаван, Поблет, който е най-красив, в Източна Каталония има още съкровище, което се откроява сред многобройните манастири и това е Сантес Креус – най-просветителския манастир в този район. Основан е малко след манастира Поблет от френски монаси от Тулуза, но днес вече не е действащ манастир. Останала да поема посетители и като храм на религията е пуританската църква със „стара” и „нова” галерии, красиво резбовани капители в Гран Клаустро и просторна спалня, която сега е сцена на много летни концерти.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Трите манастира