Тарагона е град в Североизточна Испания, на брега на Средиземно море, един от най-древните испански градове. Основан като столица на Тараконска Испания по волята на римляните през III век пр.н.е., днес Тарагона е административен център на едноименната провинция Тарагона.

Най-вълнуващата среща с Тарагона задължително трябва да се случи от крайбрежния хълм, носещ псевдонима Балкона на Средиземноморието. Няма с какво да се сравни зашеметяващата гледка към морето, града и римския амфитеатър, гарнирана със златистия ореол на ситния наситено жълт пясък. С право тази част на Средиземноморието е известна като Коста Дорада или Златния бряг. Стъпил веднъж в Тарагона, човек трябва да отвори всичките си сетива, за усети и възприеме неподправената атмосфера, носеща се от безупречно преплетените минало и настоящо.

Градският пейзаж представлява чудесен римейк от древни крепостни стени, разказващи за могъществото на Римската империя, катедралата “Санта Мария”, лабиринта от тесни и стръмни средновековни улички, булеварда Рамбла – няма нещо в града, което да не завладее сърцето ти. Просто Тарагона има един чар, който те превзема неусетно, защото това е град със собствен дух и обаяние, град с интересно „лице”, изисканост и аристократичност.

Тарагона не е обикновен град, просто един от всичките на географската карта на Испания, тя е особена и неповторима. Дори и името й носи величие в себе си. Основите й се полагат като римска колония през 218г.пр.Хр., основана от Публий Корнелий Тарако и именно на него е наречена днешна Тарагона. Когато император Август поема властта над Тарагона, само за две години успява да поведе града по стълбицата на възхода.

Седалище на Октавиан, който живее и управлява огромната държава, Тарагона става втория по значимост град в империята. От онова славно време са запазени градските крепостни стени – монументално съоръжение, строителен маниер, известен под името циклопски градеж. От епохата на Флавийте са запазени фрагменти от построения по времето на император Домициан тарагонски цирк. Върху по-голямата част от Цирка е издигнат Площадът на фонтана със сградата на Кметството.

Друга забележителност от същата епоха е Амфитеатърът, чиято сцена за гладиаторски битки е попивала погледите на 14000 души публика. Построен е близо до морето, за да може арената да се наводнява и да се пресъздават морски сражения. На 21 януари 259 г. на арената били изведени Фруктус – първия епископ на Тарагона, и двама дякони – младежите Авгури и Евлоги. Християните били жестоко изтезавани и накрая изгорени живи пред очите на тълпата. Това са и първите мъченици за вярата в града. По-късно, в средата на V в. в тяхна памет в единия край на арената била построена базилика, от която днес могат да се видят основите.

Забележителностите на Тарагона от епохата на императорите е оценена по достойнство. През октомври 2000 г. ЮНЕСКО включва в Списъка на световното културно наследство комплекса “Римска Тарагона” – архитектурен ансамбъл, състоящ се от постройки, създадени по време на римското управление.

Средновековните монументи не отстъпват по великолепието си на античните паметници. Безспорно най-видно място заема построената зад крепостните стени катедрала, посветена на Дева Мария. Строителството на храма е продължило около два века (XII-XIVв.), затова архитектурата му е изпъстрена с романски и готически елементи. Вътрешната украса е великолепна, голяма част от изображенията са посветени на Света Текла, покровителката на града. Дворецът на Пилат или Ел Преторио, издигащ се на Кралския площад, в миналото е приютявал арагонските крале при обиколките на владенията им. Днес това изящество съхранява богатата колекция на Археологическия музей.

Удивителен град е Тарагона. История и съвременност са встроени една в друга и съществуват едновременно и слято, някак паралелно. Крановете на пристанищните съоръжения порят въздуха над брега, нефтените цистерни на една от най-големите петролни компании Repsol отразяват слънчевите лъчи. Тарагона е съвременен град, с мощна индустрия и основен център на химическата промишленост и на нефтохимията в Испания, с второто по важност пристанище в страната. Човек, напускайки Тарагона, го обзема странно чувство на тъга, съизмеримо с това, което човек изпитва когато се разделя с приятел.

Гласувай:
Рейтинг 4.5 от 2 гласували Тарагона