Валенсия (Valencia) е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия, разположен на мястото, където река Турия се влива в Средиземноморието. Римляните поставите основите на града на мястото на старо иберийско селище през 137 г.пр.н.е. под името Валентия, означаващо „сила”, „мощ”, „енергия”. Първите нашественици, завладели териториите са вестготите, а по-късно Валентия търпи владичеството на маврите. През 1094 г. е освободен от арагонски войски, водени от Ел Сид, но през 1102 г. Алморавидите си го връщат. Арагонският крал Хайме I го превзема отново през 1238 г. и го включва в новосъздаденото Кралство Валенсия.

През XV-XVI век Валенсия се развива добре – превръща се във важно пристанище на Средиземно море, в града се основава първата печатница на Пиренейския полуостров, в която е отпечатан превод на Библията на валенсиански език през 1478 г.

Валенсия, със своите красиви плажове, впечатляваща архитектура, интересен нощен живот и един от най-известените футболни отбори, предлага всичко, което може човек да желае.

Градчето на Изкуството и науката, проектирано от Сантяго Калатрава, е най-новото бижу на града. Впечатляващият комплексът от футуристични постройки се нарежда сред най-впечатляващите проекти в Европа, който заедно с многобройните други интересни места превръщат Валенсия в един от най-посещаваните градове в Испания.

Присъствието на римляни, вестготи, маври и християни е оставило своя отпечатък върху Валенсия. В катедралата на Валенсия се пази "Свещеният граал" донесен от Йерусалим. Той е поставен в специален олтар и може да бъде видян от всеки посетител.

Ежегодно, в началото на месец март, във Валенсия започва уникалният празник - Фаи. Това са 5 дни много музика, танци, цветя - прави се близо 10 метрова статуя на Дева Мария само от червени и бели рози и карамфили на площада пред катедралата, състезания - за най-оригинална Фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу, най-ефектна заря и т.н., туристи и разбира се паеля.

Архитектурното културно и историческо наследство, паелята, празници, плажове, музеи и интензивен нощен живот – това е визитната картичка на Валенсия за пред света.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Валенсия