Алакант или известен също Аликанте е град в Югоизточна Испания, административен център на провинция Аликанте в автономната област Валенсия.

Разположен е на брега на Средиземно море, на 125 km южно от град Валенсия. Това е кътче от Испания, което предлага за всеки по нещо – спокойни кафенета под палми, накацали по крайбрежния булевард, слънце и плажове, бурен нощен живот, исторически забележителности и прекрасен климат, а дружелюбността на жителите и вкусната кухня създават неподправеното усещане, че си точно на мястото си. Аликанте е малък, но въпреки това много оживен град, с брегове, които в миналото са привличали римляните, а по-късно и араби, които остават по тези земи 500 години. Християните успяват на покорят Алакант едва през XIII век. Разпрострял се на огромен залив, Алакант е град с бързи темпове на разцвет, както и разрастващ се пристанищен град. Най-известната забележителност на града е Кастильо де Санта Барбара, чиито основи са положени от картагенците. Днес тук могат да бъде разгледана богата колекция от скулптури от XX век. Дворецът разполага със сводеста изложбена зала, издигната, за да разкаже за дългата и забележителна история на замъка.

В Мусео де ла Асегурада пък е поместено получената в наследство пищна колекция от съвременното изкуство от местния художник Еусебио Семпере. Алакант има и своите празници. По-интересен е Лас Огерас. По време на фиестата жителите на Аликанте отбелязват по традиционен начин моменти от историята на града. Из целия град се издигат скулптори от папие маше, които на последния ден от празника се изгарят.

В Алакант човек може да прекара чудесни часове в разходки по уличките на стария град, а за онези, които имат нужда от нощни емоции петък и събота са подходящите дни – тогава града показва своя бурен нощен живот.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Аликанте (Алакант)