На 32 км югозападно от Аликанте се намира едно градче, известно с три неща – скулптурата „Дамата от Елче”, ежегодни възстановки на средновековни мистерии и вечнозелената огромна и величествена палмова гора от 125000 финикови палми, които я превръщат в най-голямата в цяла Испания. Това е градчето Елче от Испания, разположено на двата бряга на река Виналопо и е едно от най-старите населени места на Иберийския полуостров.

Из него могат да бъдат видяни много такива 24-метрови дървета, като клоните им са превързани, за да се постигне т.нар. рамилиетес или сухи китки, които заемат важно място по време на процесиите за Палмова неделя /Цветница/.

Надничайки дълбоко в историята данни за Елче като населено място датират още от 500 г.пр.Хр. Това е и възрастта на най-старата скулптура, открита в града - Дамата от Елче, обгърната в мистерия, като и до днес не е установено нито зад коя цивилизацията или културата стои, нито чие дело е скулптурата. Единственото сигурно е, че е иберийска, на което навяват описанията на гръцкия пътешественик Артемидор от Ефес, пътувал по иберийските брегове около 100 г. пр. Хр., където описва подобни орнаменти по главите на някой от местните жени.

Днес Елче е един от най-силно индустриализираните градове в югоизточна Испания, център на обувната и химическата промишленост, и един от малкото, в който туризмът не е дори вторичен отрасъл.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Елче (Елч)