Хатива е град в източната част на Испания, намиращ се в област Валенсия, живописно кацнал на десния бряг на река Албаида. Хатива застава на кръстопътя на железниците Валенсия - Мурсия и Валенсия - Албасете.

Градът е издигнат върху площта на плодородно красива равнина в южните склонове на Монте Берниса, на хълм с два върха, всеки един от които е увенчан със Замъка на Хатива. С многобройните си чешми, пътища и просторен в сенките на брястове и кипариси, градът се отличава с безупречна чистота и привлекателен външен вид.

Неговата църква, датираща от 1414 г., но възстановена един век по-късно в ренесансов стил, е била главна катедрала сред много църкви и манастири. Кметството и църквата на замъка на Хатива, както и няколко къщи датиращи от мавритански период, са частично изградени с романска зидария.

Хатива е град, известен с местната търговия със зърнени култури, плодове, вино, зехтин и ориз, както и футболния си клуб Олимпик Хатива. В римската епоха Хатива е известна със своите копринени платове, посочени от латинските пети Овидий и Катул. Градът е познат още и като европейски център за производство на хартия, като през XII век арабите доставят технология за производство на хартия.

Родно място на папа Каликст III и папа Александър VI (от известната фамилия Борджия, баща на Чезаре и Лукреция Борджии), както и на художника Хосе Рибера, Хатива има и своите не толкова светли моменти.

Градът претърпява огромен обрат в развитието си по време на управлението на Филип V Испански, който след победата си в битката за Алманса по време на войната за испанското наследство нарежда Хатива да се изгори, а името й да се промени на Сан Фелипе. За да изкаже своята обида от изтърпяното, днес портретите на монарха висят с главата надолу, окичени в местния музей Алмудин.

В списъка на историческото наследство на Хатива се нареждат мосарабската църква Сант Фелиу с впечатляващи ренесансови картини, Пласа дел Сео и приютената от него Съборна църква /Колехиата/, както и най-интересната забележителност Мусео де Алмудин, помещаващ се в стар хамбар.

Етикети: Борджия |
Гласувай:
Рейтинг 3 от 2 гласували Хатива