Леон

Информация | Kарта
seen
6875
facebook
Леон

Леон е най-северната провинция на региона Кастилия и географски е една от най-различните провинции в цяла Испания. През 913 г. няколко християнски князе се отцепват от Кралство Астурия и се обединяват в ново кралство с център гр. Леон, което просъществува до 1230 г., когато се обединява с кралство Кастилия в т.нар. Кастилска корона.

Леон е град с високи планини, стръмни скали, долини пълни с езера и плоски равнини напоени с много реки. Този оживен и привлекателен град се разглежда лесно. Едно от местата, които си заслужават да се посетят в Леон, е Парадор де Леон - едно от бижутата на града. Тази величествена сграда първоначално е била построена, за подслон на поклонниците на Сантяго. През XV век е превърната в манастир, през XVII век служила като затвор, а по време на Испанската гражданска война е използвана като казарма. Днес тя е една от впечатляващите сгради в Испания, като част от нея се използва за Археологически музей на града, посещението на който си заслужава.

Не по-малко интересна е Катедралата Леон основана от Алфонсо IX, чиито кули дълго време служат като ориентир на поклонниците по пътя към Сантяго. Една невероятна готическа катедрала, шедьовър на изкуството, строена от XIII до края на XIV век, с две високи кули, покрити с красиви скулптури. Прозорците на катедралата имат прекрасен висок стъклопис, осветен през нощта. В музея на катедралата има интересна колекция от картини и скулптури. Базиликата де Сан Исодоро е романска църква от XI век. Това е един интересен музей със скулптури, произведения на изкуството, средновековни тъкани и величественият Royal Pantheon – кралски пантеон, където 23 крале и кралици на Леон и 12 принцове и принцеси, са погребани общо и чиито високи арки са покрити с красиви картини.

Не може лесно да се подмине и да не се забележи Паласио де лос Гусманес – една от най-красивите ренесансови къщи в Леон. Внушителната й сграда украсява градския пейзаж от 1560 година, когато архитекта Родриго Хил де Онтаньон превръща в реалност своите чертежи. също е оставил своя почерк в Леон, даравяйки го с псевдосредновековния замък Каса де Ботинес.

Сред музеите и катедралите не бива да се пропуска и впечатляваща модерна художествена галерия с изложба на известни испански и международни артисти. Всяка година музеят е домакин на FIMA, международен музикален фестивал.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS