Самора

Информация | Kарта
seen
4014
facebook
Самора

Самора е град в Кастилия и Леон, столица на провинция Самора. Той е разположен върху скалист хълм, на северозапад, в близост до границата с . Макар и понякога наричан жив музей на романското изкуство заради своите 24 църкви в романски стил от XII и XIII век, нейната история започва отпреди романския период.

Историята на града започва назад във времето, когато келти и римляни са населявали това стратегическо място над река Дуеро. Самора е градът с най-много църкви в този стил в цяла Европа, а уникалния му римски паметник е с особени характеристики, които много рядко биха се срещнали на други места.

През XII век, градът има изключително важно стратегическо положение във войните между Кралство Леон и арабите за завладяване на Иберийския полуостров. В резултат на това градът запазва много църкви и сгради от това време. През следващите векове градът загубва своята политическа и икономическа значимост и страда от емиграция.

Но днес не страда от липса на посетители. И има какво да им покаже. Ниската катедрала на Самора е интересна с красивия си купол, покрит с мидени плочки, романската кула и южния портал. Римските църкви на Самора са сгушени в стария град, като някои от тях все още функционират. Красивата и хармонична Санта Мария Магдалена, Сан Сиприяно, както и най-старата църква на Самора Санта Мария ла Нуева са сред религиозните паметници, които носят славата на града по света.

XVI век е периода, в който се развива и които се прочита в гражданската архитектура в Самора, като облика на града не би бил същия без Паласио де лос Момос и съвършения ренесансов Паласио дел Кордон.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS