Валядолид е град в северозападна Испания, някогашна резиденция на първите кастилски крале, а днес - център на едноименната провинция и столица на автономната област Кастилия и Леон. По население е на 13 място в страната и на 88-мо в Европейската общност. Валядолид играе важна роля в промишлеността на Испания като водещ производител в автомобилостроенето. През 1469г. кралица Изабела Кастилска и крал Фердинанд Арагонски сключват брак в града и от XV век Валядолид е бил резиденция на кралете на Кастилия и остава столица на Кралство Испания до 1561г., когато Филип II премества столицата в Мадрид. Христофор Колумб умира във Валядолид през 1506г. в една къща, която сега е музей, издигнат в негова чест.

Валядолид е град, който крие любопитни тайни. Градът разполага с няколко архитектурни паметници - прояви на предишната му слава. Някои от тях включват незавършената катедрала, църквата "Санта Мария ла Антигуа” на централния площад, Юридическия факултет на Университета на Валядолид, чиято фасада е един от малкото оцелели творби на Нарцисо Томей.

Символи на града са Пласа Майор, възстановен след пожар през 1631 година, и Националният музей на скулптурата, който включва най-големите колекции на Испания от полихром и дърво скулптури, а Колехио де Сан Грегорио е запомнящ се шедьовър на испанската готика. Незавършената катедрала пък съчетава стилове от XVI до XIX век, с внушаваща барокова декорация на основоположника на стила Алберто Чуригера.

Валядолид е икономически двигател на автономната област, като една важна автомобилната индустрия (IVECO, FASA-Рено, Michelin). Има едно летище в близост до Villanubla, с връзки до Станстед в Лондон, Париж, Брюксел - Шарлероа, Милано, Лисабон, Барселона и Виго. Място в света на известните градове му осигурява един от най-важните испански филмови фестивали, SEMINCI (Седмица на международното кино).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Валядолид