Замъкът Кока

Информация | Kарта
seen
4443
facebook
Замъкът Кока Photocredit: Fotolia | LianeM

Замъкът Кока е уникално съчетание от късносредновековна архитектура и екзотичните арабски модели в строителството на дворци, считан за последния направен от тухли. Тази интересна крепост се издига сред равни земи, покрити с гъста дървесна растителност покрай испанското градче Кока, което се намира в провинция .

Този град е наследник на римското селище Каука (Cauca), където е бил роден римския император Теодосий. Замъкът Кока е построен в края на XV век за Алфонсо де Фонсека, който бил влиятелен архиепископ на по време на властването на Крал Енрике IV от Кастиля, в готическо-мудехарски стил. По-късно ключовете за замъка преминават в ръцете на херцог Алба. Успоредно с религиозните си маниери и убеждения, Дон Алонсо бил и един от най-големите и страстни почитатели на лукса и удобствата. Замъкът Кока бил издигнат така, че изцяло да отговаря на пищните вкусове на собственика си.

Кока заедно с трите крепости – , Аревало и Олмедо, образуват важната схема от крепости, които са най-фундаментални за отбраната и стратегически разположени в тази част на Испанското кралство. Замъкът Кока е изцяло построен от пясъчникова скала, защото районът в който е разположен, е беден на скали и камъни, но за сметка на това богат на изкусни майстори.

Фасадата на двореца също се отличава с пищността си. Ограждащата външна стена завършва с една многоъгълна по-голяма кула във всеки ъгъл, а по протежение на стената били издигнати много по-малки овални кулички. Стената се издига от голям ров, в който били разположени места с удобен изглед за артилерийска дефанзивна тактика. Главната постройка на замъка Кока, която е заключена в ограждащите стени повтаря формата на кулите по средата.

Днес в дворецът Кока се помещава лесовъдно училище, но той е отворен за обществени посещения.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS