Замъкът Куеляр

Информация | Kарта
seen
5105
facebook
Замъкът Куеляр Photocredit: Fotolia | franciscojose

Замъкът Куеляр е известен още и като Замъкът на князете Албакърки. Той е невероятен исторически паметник и емблема на испанското градче Куеляр, което се намира в провинция >.

Ожесточено оспорвания Замък Кулеяр е разположен високо на цитадела и вграден в крепостни стени. Първоначално той е бил притежание на Хуан II, който завещава по-късно имението на дъщеря си Исабел, но в крайна сметка наследството е заграбено от самия й брат Енрике IV, за да бъде подарен на фаворита му Белтран де ла Куева.

Замъкът Куеляр е разположен в най-високата част на едноименното градче, като е затворен същевременно от оградните стени на селището. Архитектурата му е невероятна смесица от стилове, оставили отпечатък по фасадата и интериора му за периода между XIII-ти век до XVIII-ти век. Историята на Замъкът Куеляр започва като военна крепост, а през XVI век той е преобразуван в невероятен дворец. Замъкът е завършен напълно във възрожденски стил през XVI век.

През тези векове Замъкът Куеляр се е славил с богатия си интериор, пищно обзавеждане и ценни реликви. Стаите на двореца са се отличавали с лукс, като са били украсени с ценни картини и произведения на изкуството от прочути майстори. Множество гоблени са висели по стените на отделните помещения в Замъкът Куеляр, а в двореца са се използвали само златни и сребърни съдове. Смята се, че тогава замъкът е притежавал най-голямата и разнородна колекция от оръжия. За нещастие всичко това е ограбено по време на войните за независимост.

Замъкът Куеляр има правоъгълна форма, като е заобиколен от три цилиндрични кули. В замъка може да се види един добре запазен и красив площад. Днес историческият паметник е напълно реставриран и се използва с туристическа цел. Замъкът Куеляр все още е собственост а фамилия Албакърки, които обаче са преотстъпили правото на стопанисване на испанското Министерство на образованието, културата и спорта. Заради безценното си историческо значение Замъкът Куеляр е обявен от испанското правителство за част от културните забележителности в страната.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS