Замъкът Мота

Информация | Kарта
seen
3808
facebook
Замъкът Мота Photocredit: Fotolia | LianeM

Замъкът Мота или Кастильо ла Мота е разположен в град Медина дел Кампо, в провинция в Испания. Тази крепост е една от най-страховитите в цяла Испания и отразява богатството и престижа на самия град. Някога тук са се провеждали 50-дневни търговски панаири през пролетта и есента, което оформило Медина дел Кампо като голямо търговско средище. Тук са пристигали търговци от цял свят – от Африка, , , които предлагали различни стоки, като мериносова вълна, селскостопански продукти, книги, изкуство и много други.

Замъкът Мота бил издигнат през XII век и е служел като вила на богат мюсюлмански търговец. Преди това на мястото на сегашния дворец Мота е имало по-ранна конструкция, най-вероятно издигната от маврите, а по-преди това – от римляните. През XIII и XIV век продължава укрепването на Замъкът Мота, но така, както се е запазил до наши дни, той е бил конструиран през XV век. По-късно през XV век Фернандо и Исабел, едни от католическите монарси, разпореждат изграждането на външните стени на Замъкът Мота, като възлагат проектирането и издигането им на двама арабски майстори.

През XVI век крепостта Мота служи за затвор, като в нея са били заключени не един или двама влиятелни и известни за времето си личности, включително и Чезаре Борджия. През XVII век Замъкът Мота потъва в руини, като малко след това е реставрирана, за да бъде изоставена и занемарена за втори път. В началото на XX век Замъкът Мота е в окаяно състояние, като стените му се рушат, падат покриви, а интериорът му е бил опразнен.

Благодарение на генерал Франко Крепостта е реставрирана и превърната в женски институт. Днес отвъд масивните стени на Замъкът Мота се провеждат различни културни дейности.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS