Саламанка е град в Западната част на Испания, административен център на провинция Саламанка в автономна област Кастилия и Леон. Това е град, в който човек изцяло може да се наслади и проследи развитието на испанската архитектура. Саламанка е основана от келтското племе вакеи, a след идването на римляните на Иберийския полуостров, Хелмантика както бил известен тогава града, станал важен търговски център. От тях днес е останал построеният над река Тормес мост. Разположен около река Тормес, Саламанка е бил превзет от маврите през 712 г. и остава под тяхно управление чак до XI век. Важен момент в историята на града е основаването на Университета на Саламанка през 1218 година, който бързо се превръща в един от най-престижните европейски учебни центрове. Това е най-старият испански университет, функциониращ и в наши дни и един от най-старите в Европа.

Главни исторически забележителности в града са сградата на Университета, главният площад, манастира „Свети Стефан“ и други сгради в готически стил. Огромната величествена катедрала в Саламанка всъщност е съставена от две части: Ла Катедрал Нуева и Катедрал Виеха. „Новата” катедрала е построена през 1513 година в съчетание на стилове от късна готика през ренесанс до платерск и барок. Изваяните арки, ребровидните колони и богатия хор, също дело на братята Чуригера, създават внушителния вид на огромната сграда. В нея се намира и най-големият орган в Испания, излязъл изпод майсторството на Педро де Ечевария през 1745 година.

Центърът на Саламанка се характеризира с комбинация от паметници от различни периоди - римски, готически, ренесансови и барокови стилове. Всички сгради в центъра, а също и модерните, имат фасада от камък Villamayor, като характерния му златист цвят предават на града силна индивидуалност. Катедралата в Саламанка се счита за прототип на разпространения в Испания платерски стил. Той възниква в преходния период от готика към ренесанс. За вътрешното великолепие на катедралата допринасят особено Златният параклис с превъзходните си скулптури и Патио Чико.

До Катедралата се намира и площад Пласа Майор, един от най-красивите в Испания. Той представлява географски и светски център на Саламанка. Улиците, които тръгват от него, са изпълнени със значителни постройки. Пласа Майор е построен между 1729 г. и 1755 г. Не само, че е едно от най-красивите места на града, но също се счита за един от най-красивите площади в цяла Испания. Бароковата му архитектура от XVIII век. Голяма част от дневния и нощния живот на Саламанка се разгръща и въвлича във вихъра си на Пласа Майор.

Почетно място е отредено и на престижа на Саламанка – Универсиада де Саламанка. Открит през 1218 година, сградите му са пръснати около Калие Серанос и Калие Либрерос. Ескуелас Майорес е първата готическа сграда на университета, завършена през 1533 година, славеща се с най-невероятна фасада и като шедьовър на платерския стил.

Едва ли има друг исторически град, който да предава такава архитектурна чистота, като Саламанка. През 1985 година старият град е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното наследство на човечеството.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Саламанка