Авила

Информация | Kарта
seen
5926
facebook
Авила

Авила е град в Испания, столица на едноименната провинция, разположен на 115 км от и е на 1117 м надморска височина, което го прави най-високата столица на провинцията в Испания. Този укрепен град е една от най-невероятните забележителности на Испания, с местоположение, обуславящо суровият климат - къси лета и дълги, студени зими. Първите обитатели на района са били келтското племе ветони, които оставят и името на града - Обила ("Висок хълм").

По време на Реконкистата, градът дълго време е на "фронтовата линия", преминавайки ту в ръцете на маврите, ту в ръцете на християните. След XI век Авила окончателно преминава в ръцете на последните, които вдигат високи крепостни стени около целия град. През Средните векове Авила става център на католическия мистицизъм.

В Авила се намира внушителната катедралата Салвадор де Авила, построена през XI-XIV век, която е първата готическа катедрала в Испания. Тук могат да се видят много и интересни картини и скулптури, също и произведенията на Хуан де Арфе, датиращи от 1571 г. Прекрачилите прага на религиозния паметник задължително трябва да потърсят и посетят гроба на Ел Тостадо – епископ, наречен „Загорелия” заради цвета на кожата му).

Сред другите интересни забележителности на Авила са църквите Сан Висенте, Сан Педро и Сан Сегундо, притежаващи типичните романски черти от XII в. Базиликата Сан Висенте е интересен сама по себе си като романско-готическа постройка, подслонила саркофазите на Сан Висенте и двете му сестри. В манастира "Сан Томас" от края на XV век се намира гробницата на Томасо де Торкемада - единствения син на Фердинанд и Исабела.

Манастирът Преображение е издигнат върху мястото, където е била къщата на Св. Тереса Авилска (1515 - 1582) - мистичка и монахиня, направила реформи в Кармелитския орден и оставила майсторски написана религиозна поезия.

Град Авила с неговите църкви и невероятна крепостна стена, дълга повече от 2.5 км и има 88 кули и 9 врати е включен в Списъка на световното наследство през 1985 г. В града и околностите има много запазени средновековни замъци и манастири.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS